Ειδικά ρομπότ καταστολής διαδηλώσεων που ρίχνουν δακρυγόνο και πλαστικές σφαίρες, παρήγγειλε μια μεταλλευτική εταιρία στη Νότιο Αφρική προκειμένου να καταστείλει τις συχνά βίαιες διαμαρτυρίες των εργατών της στα ορυχεία. Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων από διεθνή εργασιακά συνδικάτα.

Το ιπτάμενο ρομπότ τύπου drone που φέρει το κωδικό όνομα Skunk («ασβός») φέρεται να είναι το πρώτο στο είδος του. Αναπτύχθηκε από τη νοτιοαφρικανική εταιρία «Desert Wolf» και παρουσιάστηκε τον Μάιο σε έκθεση αμυντικών προϊόντων ως «αεροσκάφος καταστολής διαδηλώσεων». Η μόνη γνωστή φωτογραφία του δημοσιεύτηκε μετά την έκθεση από το δικτυακό τόπο Defence Web.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Desert Wolf δήλωσε στο BBC ότι έχει εξασφαλίσει παραγγελίες για 25 μονάδες από μια μεταλλευτική εταιρεία την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει. «Επίσης είμαστε απασχολημένοι με την οριστικοποίηση των παραγγελιών από άλλους πελάτες» πρόσθεσε.

Το Skunk διαθέτει οκτώ έλικες και μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία όπλων με ανώτατο βάρος 40 κιλών. Ανάλογα με την έκδοση μπορεί να φέρει στροβοσκοπικούς προβολείς, μεγάφωνα λέιζερ σχεδιασμένα να θαμπώνουν το στόχο, ψεκαστήρες δακρυγόνων, εκτοξευτήρες σφαιρών με χρώμα ή και συμπαγών πλαστικών σφαιρών.

Η ιδέα της χρήσης ιπτάμενων ρομπότ για την καταστολή των εργατών τρομοκράτησε όπως ήταν αναμενόμενο την Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC): «Είναι μια βαθιά ανησυχητική και αποκρουστική εξέλιξη, είμαστε όμως πεπεισμένη ότι κάθε λογική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών εναντίον εργατών ή ακόμα και του κοινού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας Τιμ Νούναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ακόμα ότι η συνομοσπονδία θα ερευνήσει ποιος είναι ο αγοραστής του Skunk και θα θέσει το θέμα επειγόντως σε όλα τα συνδικάτα της μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Η Desert Wolf από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα drone καταστολής μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βίαια επεισόδια στα ορυχεία χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το προσωπικό ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε μάλιστα στα γεγονότα του 2012, όταν μια απεργία σε ορυχείο πλατίνας της εταιρείας Lonmin κατέληξε σε 44 θανάτους, κυρίως εργατών.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι η Lonmin δεν είναι ο αγοραστής των drone.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης