Η ιστορία του έκανε τον γύρο του κόσμου.

Πολύ τον συνέδεσαν με τον… μύθο του Τρυποκάρυδου, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του και κάνει τα πάντα για να σταματήσει τα ειδικά συνεργεία του τοπικού Δήμου από το να κόψουν το δέντρο στο οποίο ζει. Δυστυχώς όμως για τον 67χρονο αγρότη, Luo Baogen, φαίνεται πως η ζωή στην Κίνα διαφέρει πολύ από τα κινούμενα σχέδια, με την περιπέτειά του να μην έχει «happy end».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πενταόροφη πολυκατοικία, στην οποία διέμενε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πλέον «παρελθόν» καθώς μπουλντόζες προχώρησαν στην κατεδάφισή της το απόγευμα του Σαββάτου. Μαζί με τη γυναίκα του, ο Luo είχε αρνηθεί πεισματικά να εγκαταλείψει το σπίτι του προκειμένου να περάσει από εκεί ο ολοκαίνουριος οδικός άξονας που καταλήγει στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Γουενλίνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πάνω από έναν χρόνο, η πολυκατοικία βρισκόταν κυριολεκτικά στη μέση του αυτοκινητοδρόμου, με τις σχετικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα «το ηλικιωμένο ζευγάρι αποδέχτηκε το ποσό της αποζημίωσης και με τη βοήθεια συγγενών μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή για εγκατάσταση».

Οι Αρχές της επαρχίας Ζεγιάνγκ του πρόσφεραν τελικά 260.000 γιουάν (32.170 ευρώ), ποσό κατά πολύ μικρότερο από αυτό που διέθεσε ο ίδιος για να αγοράσει το σπίτι του (600.000 γιουάν – 60.000 δολάρια). «Δεν ήταν ποτέ η καλύτερη λύση για εμάς το να ζούμε μόνοι μας σ’ ένα σπίτι στη μέση του δρόμου. Ύστερα από τις “εξηγήσεις” της κυβέρνησης, αποφάσισα να φύγω», τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Associated Press.

Ο ηλικιωμένος αγρότης ήταν ο μοναδικός από τους 459 ιδιοκτήτες κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή που απέρριψε το σχέδιο μετεγκατάστασης του.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί άλλη μια υπόθεση η οποία φανερώνει τη σύγκρουση συμφερόντων σε μια χώρα όπου η ανάπτυξη έρχεται πρώτη σε σχέση με τις πραγματικές επιθυμίες των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα προάστια της πρωτεύουσας, Πεκίνο, στη διάρκεια των τεράστιων κατασκευαστικών έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, λαμβάνοντας μικρές αποζημιώσεις ύστερα από απαλλοτριώσεις… express.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Ο δρόμος, το σπίτι και ο… Τρυποκάρυδος, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012, 03:41

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης