Ο Τζο Μπάιντεν έχει πλέον αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και από την πρώτη μέρα της θητείας του φρόντισε να αλλάξει τη διακόσμηση στο Οβάλ Γραφείο. Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής κάλεσε τους δημοσιογράφους να τον παρακολουθήσουν να υπογράφει μια σειρά εκτελεστικών εντολών λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, αποκαλύπτοντας παράλληλα τον ανανεωμένο χώρο.

Μια προτομή του Σέζαρ Τσάβεζ, του ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων, βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε μια σειρά οικογενειακών φωτογραφιών πίσω από το γραφείο του νέου προέδρου. Προτομές των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Ρόζα Παρκς, Ελεανόρ Ρούσβελτ και Ρόμπερτ Φ. Κένεντι έχουν επίσης τιμητική θέση στο Οβάλ Γραφείο, ενώ ένα σκούρο μπλε χαλί έχει αντικαταστήσει το ανοιχτόχρωμο που είχε βάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί με τον πρώην πρόεδρο φαίνεται πως έφυγαν και οι χρυσές κουρτίνες, που αντικαταστάθηκαν από εκείνες που κρέμονταν επί προεδρία Μπιλ Κλίντον, και είναι σε πιο σκούρα χρυσή απόχρωση. Απών ήταν και το πορτρέτο του αμφιλεγόμενου πρώην προέδρου Άντριου Τζάκσον, του πρώτου λαϊκιστή προέδρου της Αμερικής, το οποίο είχε κρεμάσει σε περίοπτη θέση ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζάκσον ήταν γνωστό ότι έχτισε την προσωπική του περιουσία με δουλεμπόριο, ενώ η παραμονή του στην προεδρία των ΗΠΑ οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων ιθαγενών Αμερικανών. Παράλληλα η προτομή του Ουίνστον Τσόρτσιλ, την οποία είχε επαναφέρει ο Τραμπ μετά την αφαίρεσή της από τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν εμφανίζεται πλέον.

Ένας εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην The Washington Post ότι αντικατοπτρίζει πως οι «διαφορές απόψεων, που εκφράζονται μέσα από τη Δημοκρατία, είναι απαραίτητες για τη δημοκρατία». Όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν χθες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλες προσθήκες, ένα πορτρέτο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν έχει τοποθετηθεί σε έναν κοντινό τοίχο, όπως και ένα πορτρέτο του Φράνκλιν Ρούσβελτ. Πίνακες των αντιπάλων Τόμας Τζέφερσον και Αλεξάντερ Χάμιλτον έχουν τοποθετηθεί ο ένας κοντά στον άλλον. Όπως και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον με τον Αβραάμ Λίνκολν.

Ο Άσλεϊ Γουίλιαμς, αναπληρωτής διευθυντής των επιχειρήσεων του Οβάλ Γραφείου, δήλωσε: «Ήταν σημαντικό για τον πρόεδρο Μπάιντεν να μπει σε ένα Οβάλ Γραφείο που να μοιάζει με την Αμερική και το τοπίο άρχισε να αποκαλύπτει ποιος θα είναι ως πρόεδρος».

Φυσικά, οι φωτογραφίες του αείμνηστου γιου του Μπο Μπάιντεν με τον γιο του Χάντερ, της μητέρας του Κάθριν Ευγενία Φίνεγκαν και του Πάπα είναι επίσης ορατές, όπως και οι εικόνες με τη σύζυγό του και Πρώτη Κυρία πλέον δρ Τζιλ Μπάιντεν και τη μεγάλη οικογένειά του.

Κάτι όμως που έμεινε σταθερό στο Οβάλ Γραφείο είναι το γραφείο που χρησιμοποιεί, γνωστό και ως Resolute Desk, επειδή κατασκευάστηκε από βελανιδιά που χρησιμοποιήθηκε στο βρετανικό εξερευνητικό πλοίο Αρκτικής HMS Resolute. Αυτό χρησιμοποιούσε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης