Η συμμαχία των αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να στοχοθετεί τις κινήσεις των ανταρτών Χούτι εντός της Υεμένης, δήλωσε ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος της συμμαχίας, ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι.

«Η συμμαχία θα συνεχίσει να εμποδίζει τις κινήσεις των ανταρτών Χούτι προκειμένου να μη μετακινούνται ή να διεξάγουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις εντός της Υεμένης» τόνισε ο Ασέρι στους δημοσιογράφους στο Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση τονίζει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η συμμαχία των σουνιτικών κρατών εναντίον των ανταρτών ενδέχεται να συνεχιστούν, παρά την ανακοίνωση νωρίτερα του τερματισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας που διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές για περισσότερες από τρεις εβδομάδες εναντίον των ανταρτών Χούτι.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο γνωστοποίησε πως η παρουσία νηοπομπής ιρανικών φορτηγών πλοίων στην Αραβική θάλασσα ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν επιπλέον πολεμικά πλοία στα ύδατα της εμπόλεμης Υεμένης, αλλά δεν ήταν ο αρχικός λόγος για την κίνηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Πεζικού Στιβ Γουόρεν, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού που περιπολούν την περιοχή έχουν έρθει σε άμεση επαφή με τον ιρανικό στολίσκο των εννέα φορτηγών πλοίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα ότι το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» και το καταδρομικό «USS Normandy» εστάλησαν στην περιοχή για να αναχαιτίσουν τα ιρανικά πλοία που ενδεχομένως μετέφεραν όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε πως στόχος της παρουσίας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου κοντά στην Υεμένη είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στην περιοχή.

«Ο στόχος της ανάπτυξης των αμερικανικών πλοίων είναι να εντείνουν την πολιορκία στην Υεμένη και να επιβάλουν συλλογική τιμωρία στον λαό της» δήλωσε από τη μεριά του σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters ο Μοχάμεντ Αλ Μπουκάιτι, υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών Χούτι.

«Αυτό το βήμα αυξάνει το επίπεδο της συμμετοχής τους σε αυτό τον πόλεμο» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης