Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στα Τίρανα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών. 

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από ολόκληρη τη χώρα εμφανίστηκαν στην κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας με αρκετούς από αυτούς να ρίχνουν φωτοβολίδες στους αστυνομικούς ενώ πολλοί κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην κύρια είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν βίαια να εισέλθουν στο εσωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 5 τραυματίες αστυνομικούς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Όλοι τους διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με μια πηγή από την αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα καταδίκασε τις βίαιες ταραχές και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει «τον δρόμο της αυτοκαταστροφής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά ζήτησε τη διενέργεια «πρόωρων εκλογών», τη συγκρότηση «μιας μεταβατικής κυβέρνησης», όπως και την «αποχώρηση της κυβέρνησης Ράμα».

Βελιγράδι: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βελιγράδι, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τα αιτήματα τους για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.

Πρότειναν τη σύσταση μεικτής διακομματικής επιτροπής που θα καθορίσει τις συνθήκες του πολιτικού αγώνα, διασφαλίζοντας ίδιους όρους για όλα τα κόμματα, καθώς και ισότιμη προβολή από τα δημόσια ΜΜΕ.

 Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης άρχισε στις τέσσερις το απόγευμα, μπροστά από τη Βουλή, με ομιλητές δημόσιες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

 Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια οι διαδηλωτές επανήλθαν μπροστά από τη Βουλή, όπου μίλησαν ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS). 

Ο αρχηγός του κινήματος DVERI Μπόσκο Ομπράντοβιτς στην ομιλία του επισήμανε ότι «γελιέται ο Βούτσιτς αν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα υποχωρήσει και θα παραιτηθεί από το αίτημα για ελεύθερες εκλογές». Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDS) και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι «η αντιπολίτευση υπερασπίζεται τη δημοκρατία και αντιστέκεται στην προσπάθειες του Βούτσιτς να δημιουργήσει υποτελείς και ανελεύθερους πολίτες». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των άλλων ηγετών της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι στην συγκέντρωση συμμετείχαν 30.000-35.000 διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι δεν ξεπέρασαν τους 7.500 ενώ, με μεγάλη δόση κυνισμού σχολίασε: «Ο πρόεδρος Βούτσιτς σκέφτηκε, κάποια στιγμή να βγει να μιλήσει στους διαδηλωτές αλλά παραιτήθηκε όταν είδε πόσοι ήταν».

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε στις οχτώ το βράδυ και οι διαδηλωτές αποχώρησαν ήρεμα, ενώ δόθηκε ραντεβού για το επόμενο Σάββατο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης