Η τελευταία τριετία ήταν η πιο θερμή που έχει καταγραφεί στην ιστορία, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο ο πλανήτης υπερθερμάνθηκε την περίοδο αυτή ήταν «μη συνηθισμένος».

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Σταθμό (WMO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υψηλές θερμοκρασίες του 2017 συνοδεύτηκαν από ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες σχεδόν παντού στον κόσμο. «Ήταν η πιο ακριβή χρονιά για τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στο κόστος των καταστροφών, ενώ σε άλλες χώρες οι τροπικοί κυκλώνες, η ξηρασία και οι πλημμύρες πυροδότησαν μια επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση της οικονομίας» ανέφερε η υπηρεσία.

Το 2017 ήταν το έτος-ρεκόρ όσον αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, χωρίς να ευθύνεται για αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη το 2017 και το 2015 ξεπερνούσε κατά 1,1 βαθμό εκείνην της προβιομηχανικής εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να κρίνουν ποια από αυτές τις δύο χρονιές ήταν θερμότερη, αφού η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ τους ήταν μικρότερη από το ένα εκατοστό του βαθμού, δηλαδή μικρότερη και από το περιθώριο λάθους. «Είναι σημαντικότερο να εξετάσουμε την εξέλιξη της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα, που υποδηλώνει ανοδικές τάσεις, παρά να κατατάξουμε τις διάφορες χρονιές» από τη θερμότερη στην ψυχρότερη, είπε ο γενικός γραμματέας του WMO, ο Φινλανδός Πέτερι Τάαλας.

Με πληροφορίες από euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης