ΗΠΑ: Ραντεβού σε κλίμα έντασης στον Λευκό Οίκο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 21:00
ΗΠΑ: Ραντεβού σε κλίμα έντασης στον Λευκό Οίκο
Τη 12η ημέρα του shutdown, που έχει οδηγήσει σε μερική παράλυση την αμερικανική διοίκηση, ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε σήμερα τους ηγέτες των δύο κομμάτων, σε μια απόπειρα άρσης του αδιεξόδου, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τα σχέδιά του για το τείχος, στα σύνορα με το Μεξικό, την πηγή της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας θα απευθύνουν έκκληση για την κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ στη σημερινή συνάντηση στον Λευκό με τους ηγέτες του Κογκρέσου, προσθέτοντας ότι είναι ανοικτός να εργαστεί προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης ενός νόμιμου καθεστώτος για τους νεαρούς παράτυπους μετανάστες, τους λεγόμενους Dreamers.

Ο Τραμπ προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο για μια ενημέρωση σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των συνόρων την 12η ημέρα της μερικής αναστολής των υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, που προκάλεσε η αξίωσή του αναφορικά με τη χρηματοδότηση του τείχους, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας θα ενημερώσουν τους ηγέτες των δύο κομμάτων, είπε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, την τελευταία ημέρα που οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις τρεις το μεσημέρι τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων Τζον Φ. Κένεντι, που χρησιμοποιείται γενικά για συναντήσεις επί θεμάτων ασφαλείας, όπως στρατιωτικού σχεδιασμού.

Έπειτα από μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Κυριακή, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ είπε ότι ο μεγιστάνας είναι ανοικτός στην ιδέα που του πρότεινε μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να παράσχει άδειες διαμονής για εργασία στους Dreamers σε αντάλλαγμα με τα χρήματα για το συνοριακό τείχος.

Από τον Λευκό Οίκο, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θα αποδεχόταν μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του τείχους κάτω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι πρόκειται ήδη για ένα πολύ μικρό ποσό. Σημείωσε ότι θα διατηρήσουμε το shutdown "για όσο διάστημα χρειαστεί", προσθέτοντας πως μπορεί να διαρκέσει "μεγάλο χρονικό διάστημα".

Οι Δημοκρατικοί παίρνουν τα ηνία της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους, όταν το νέο Κογκρέσο, το 116ο στην αμερικανική ιστορία, συγκληθεί αύριο Πέμπτη. Με επικεφαλής την Νάνσι Πελόζι, έχουν προγραμματίσει σειρά ψηφοφοριών την πρώτη κιόλας ημέρα της εξουσίας τους επί μιας νομοθεσίας που θα βάλει τέλος στο shutdown χωρίς να δώσει στον Τραμπ την χρηματοδότηση που επιθυμεί. Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Δεν είναι σαφές εάν στη σημερινή συνάντηση θα αρθεί το αδιέξοδο.

Εξάλλου, η επίσκεψη από την Πελόζι και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ θα είναι η πρώτη τους στον Λευκό Οίκο μετά την οξεία αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο την 11η Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δισεκατομμυριούχος τους είχε πει ότι θα ήταν «υπερήφανος εάν έκλεινε την κυβέρνηση για το θέμα της ασφάλειας των συνόρων».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 21:11