Ένα 24ωρο μετά την επιβεβαίωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος έκανε αισθητή την παρουσία του εξαπολύοντας με τις δυνάμεις που του έχουν εναπομείνει επίθεση στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας και στην πόλη Χατζίν.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της χώρας Τ. Ερντογάν ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα πως αναβάλλεται προς το παρόν η σχεδιαζόμενη εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη αφήνοντας να εννοηθεί πως η απόφασή του αυτή είναι αποτέλεσμα προσωπικής του συνεννόησης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν λαλίστατος το μεσημέρι της Παρασκευής αφού εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό πρόεδρο η οποία πραγματοποιήθηκε οκτώ ακριβώς ημέρες πριν και η οποία κατέληξε στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Ο Τ. Ερντογάν αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, «με ρώτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν η Τουρκία μπορεί να εκμηδενίσει τον ISIS και εγώ του απάντησα ναι αλλά θα χρειαστούμε ουσιαστική επιμελητειακή βοήθεια (logistics) από εσάς. Μου απάντησε θετικά». Η φράση αυτή του Τ. Ερντογάν αποκαλύπτει και κάτι άλλο.

Πως υπήρξε τουλάχιστον συνεννόηση του Λευκού Οίκου με την Άγκυρα ακόμη και σε λεπτομέρειες. 

Όμως το κλίμα ευαρέσκειας που επικρατεί στην Άγκυρα και την οποία εξέφρασε με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία επιφύλαξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως είναι περιχαρής για την εξέλιξη αυτή, δεν κυριαρχεί ούτε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ούτε όμως και στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, καθώς και στο Τελ Αβίβ επικρατούν οι επιπτώσεις του λεγόμενου νόμου του Μέρφι. Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ κάνουν λόγο για χάος στις διεθνείς σχέσεις όσον αφορά στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, ενώ στο Λονδίνο και το Παρίσι επικρατεί κλίμα έντονης δυσαρέσκειας αλλά και ανασφάλειας μετά την απόφαση του Ντ. Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς από τη Συρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Ισραήλ την ημέρα ή καλύτερα εκείνες τις ώρες, που η πρωτεύουσα της περιοχής καθώς και οι ευρωπαϊκές Καγκελαρίες πληροφορούνταν την αιφνιδιαστική απόφαση του Λευκού Οίκου. Είναι λοιπόν φυσικό πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που διεξήχθη στο Ισραήλ μεταξύ της φιλοξενούσας χώρας, της Κύπρου και της Ελλάδας επικράτησε περισσότερο η προσπάθεια να διαλευκανθούν οι προθέσεις των Αμερικανών καθώς και να ταξινομηθούν οι επιπτώσεις από αυτήν τους την ενέργεια παρά τα ζητήματα της ατζέντας που ήταν στο τραπέζι, δηλαδή τα ενεργειακά, τα ζητήματα ασφαλείας και τα θέματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια. Η ισραηλινή πλευρά δήλωσε ευθαρσώς στον Αλέξη Τσίπρα πως αιφνιδιάστηκε και πως ετούτη την ώρα γίνονται προσπάθειες στην Ουάσινγκτον μέσω του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι να ανατραπεί ότι μπορεί να ανατραπεί από την απόφαση του Ντ. Τραμπ.

​Όμως και αυτό είναι το ουσιαστικότερο, η ιραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Τελ Αβίβ δεν θα εγκαταλείψει στην τύχη τους τους Κούρδους της ΣυρίαςΌμως και αυτό είναι το ουσιαστικότερο, η ιραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Τελ Αβίβ δεν θα εγκαταλείψει στην τύχη τους τους Κούρδους της Συρίας. Αυτή η ισραηλινή προσέγγιση έρχεται να συμπληρώσει τις απόψεις που κυριαρχούν στο Παρίσι και το Λονδίνο και που μπορεί να αποδειχθούν κομβικές για τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία έχουν στρατεύματα στη Συρία και ήδη άφησαν να εννοηθεί πως δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, αλλά αντίθετα σχεδιάζουν να τους προστατέψουν.

Είναι προφανές πως η γενικότερη εικόνα που περιγράφεται παραπάνω καταδεικνύει τη ρευστότητα αν όχι την χαώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή.

Στην Ουάσινγκτον τώρα επικρατούν κεντρόφυγες τάσεις στον Λευκό Οίκο και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Έμπειροι διπλωματικοί παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα σημείωναν το μεσημέρι της Παρασκευής πως η εικόνα που παρουσιάζει η Ουάσινγκτον τα δύο τελευταία 24ωρα παραπέμπει στην περίοδο λίγο πριν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν δηλαδή στην αμερικανική πρωτεύουσα κυριαρχούσε το απόλυτο χάος μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου και όταν ο τότε πρόεδρος Ουίλσον βρισκόταν υπό συνεχή και ανελέητη πίεση των δύο ισχυρών λόμπι, εκείνου που ήθελε την εμπλοκή στον πόλεμο και εκείνου που επέμενε στη διατήρηση του δόγματος Μονρόε. Δηλαδή του απόλυτου προστατευτισμού.

Οι συνθήκες προφανώς έχουν αλλάξει ριζικά και κάθε παραλληλισμός θα ήταν επιπόλαιος. Όμως η απόφαση του Ντ. Τραμπ η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου και την πρωτοφανή παραίτηση του υπουργού Άμυνας Μάτις φαίνεται πως επαναφέρει μνήμες του διχασμού που ανέκαθεν υποβόσκει στα αμερικανικά πολιτικά τεκταινόμενα όσον αφορά στη διεθνή παρουσία της χώρας. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται στις επόμενες ημέρες και η εκδήλωση της αντίρρησης του κατεστημένου του State Department σχετικά με τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

Την ίδια ώρα το σύνολο των μηχανισμών του Δημοκρατικού κόμματος, το οποίο ελέγχει την περιουσία καθώς και το σύνολο των «think tanks» που ανήκουν στον χώρο των Δημοκρατικών και που έχουν επιρροή στα σημαντικά ΜΜΕ των ΗΠΑ εκφράζουν το βαθύ προβληματισμό τους για τη διεθνή εικόνα της Αμερικής μετά την απόφαση Τραμπ. 
​Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται στις επόμενες ημέρες και η εκδήλωση της αντίρρησης του κατεστημένου του State Department σχετικά με τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου

Το σημαντικό ωστόσο δεν είναι αυτό. Ένα μεγάλο τμήμα του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου που αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο που προκαλούν οι αποφάσεις Τραμπ εκφράζει και αυτό την αντίθεσή του με την πολιτική που υιοθετεί ο Λευκός Οίκος.

Αυτή η λεπτομέρεια θυμίζει περισσότερο την περίοδο λίγο πριν την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Παρίσι για την απόσυρση των Αμερικανών από το Βιετνάμ το 1975. Όταν δηλαδή μία μεγάλη μερίδα των Ρεπουμπλικάνων πίεζε πια αφόρητα τον Ρίτσαρντ Νίξον να δώσει ένα τέλος σε αυτή την αμερικανική εμπλοκή στη Ν.Α. Ασία.

Όλοι ξέρουν πως αυτή η περίοδος κατέληξε στην πρωτοφανή αποπομπή Αμερικανού προέδρου από την εξουσία μετά και την υπόθεση Watergate. Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές στην Ουάσινγκτον που πιστεύουν πως ο Ντ. Τραμπ θα κατηγορηθεί και πως με τις αποφάσεις του αυτές ενίσχυσε τη ρωσική παρουσία στον πλανήτη δεδομένης και της δικαστικής εμπλοκής του για τις σχέσεις του περιβάλλοντος του και του μηχανισμού του με την Μόσχα κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.

Όλα δείχνουν πως οι διεθνείς σχέσεις τα τελευταία 24ωρα έχουν υποστεί ένα ισχυρό σοκ και πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια όπως τα γνωρίζαμε αλλά και τα μετρούσαμε πριν από λίγα 24ωρα.

Όπως επισημαίνουν αμερικανικοί στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι «ποιος θα πείσει τώρα τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και τις δυνάμεις που πολέμησαν και πολεμούν μαζί με την Αμερική σε όλα τα πολεμικά μέτωπα και τα θέατρα επιχειρήσεων του πλανήτη πως οι ΗΠΑ είναι μία αξιόπιστη αναφορά;».

Το ερώτημα αυτό φαίνεται να το ενστερνίζονται περισσότερο από όλους οι Ισραηλινοί, οι οποίοι επιχειρούν απεγνωσμένα να ανατρέψουν τα δεδομένα μετά την προχθεσινή, μονομερή απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης