Στο «κυνήγι» αναζήτησης εκδότη έχει επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐ¸ Ραγκάντ.

Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, η ίδια επιθυμεί να δημοσιεύσει τα χειρόγραφα απομνημονεύματα του πατέρα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της, Χαϊτάμ Ναμπίλ αλ-Χαρς προέβη στην ακόλουθη δήλωση στο αραβικό κανάλι: «Αυτά είναι τα μοναδικά αληθινά απομνημονεύματα τα οποία ο Σαντάμ Χουσεΐν συνέγραψε ιδιοχείρως και θα κυκλοφορήσουν αμέσως μόλις βρούμε εκδοτικό οίκο». Δεν αποκάλυψε πόσο χρόνο είχε περάσει ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Βαγδάτης γράφοντάς τα, ούτε κάποιο στοιχείο για το περιεχόμενό τους.

Ο πρώην πρόεδρος φέρεται επίσης ως ο συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων («Βγες έξω, καταραμένε», «Φρούριο με τείχη», «Οι άντρες και η πόλη» και «Η Ζαμπίμπα και ο βασιλιάς»). Το τελευταίο περιγράφεται ως «μια αλληγορική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν ισχυρό βασιλιά» _ προφανώς λογοτεχνικό alter ego τον Σαντάμ _ «και μια απλή αλλά όμορφη κοπέλα ονόματι Ζαμπίμπα που συμβολίζει τον ιρακινό λαό και έπεσε θύμα βιασμού από τον σκληρό και άκαρδο σύζυγό της». Παραμένει άγνωστο αν τα μυθιστορήματα αυτά τα συνέγραψε, όλα ή κάποια, όντως ο Σαντάμ ή κάποιοι άλλοι και ο δικτάτορας απλώς τα υπέγραψε.

Τέλος, η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Ραγκάντ Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαμαρτυρηθεί το 2009 κατά ενός βιβλίου που είχε κυκλοφορήσει ο δικηγόρος του πατέρα της, Χαλίλ αλ-Ντουλάιμι, και είχε τον τίτλο «Σαντάμ Χουσεΐν: Από ένα αμερικανικό κελί _ Ιδού τι συνέβη». Το βιβλίο ήταν βασισμένο σε ημερολόγια και συζητήσεις και περιλάμβανε ποιήματα και επιστολές του πρώην δικτάτορα, ο οποίος εκτελέστηκε στην αγχόνη στις 31 Δεκεμβρίου 2006, αφού δικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης