Οι συνομιλίες με το Ιράν με στόχο τον τερματισμό της μακρόχρονης διαμάχης για την προέλευση των σωματιδίων ουρανίου που βρέθηκαν σε προφανώς παλαιές αλλά μη δηλωμένες τοποθεσίες είναι σε «πολύ δύσκολο σημείο», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι και το Ιράν συμφώνησαν τον Μάρτιο σε ένα τρίμηνο σχέδιο προκειμένου να φθάσουν στην ουσία του θέματος, που ήταν η πηγή έντασης μεταξύ του Ιράν και των Δυτικών δυνάμεων ακόμα και κατά τη διάρκεια διευρυμένων διαπραγματεύσεων που στόχο είχαν να επαναφέρουν την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον σε πλήρη συμμόρφωση με την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι διευρυμένες συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε τέλμα αλλά ο Γκρόσι έχει δηλώσει ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι θα εφαρμοστεί η όποια διευθέτηση για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν έχει ακόμα λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα αυτό.

«Υποθέτω ότι θα απόσχω από το να καταλήξω σε ένα οριστικό συμπέρασμα σε αυτή τη φάση καθώς δεν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία ακόμα αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι είμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γκρόσι σε συζήτηση σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

Ο Γκρόσι αναμένεται να δώσει αναφορά στο 35μελές συμβούλιο διοικητών της IAEA για το πώς έχουν προχωρήσει τα ανοικτά ζητήματα, εγκαίρως πριν την έναρξη της τριμηνιαίας συνεδρίασης του συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζω ότι ο χρόνος…από τώρα έως την έκδοση της έκθεσής μου θα αξιοποιηθεί για να καταλήξουμε τουλάχιστον στην αρχή μιας αξιόπιστης απάντησης σε αυτά τα πράγματα».

Ενώ η προσπάθεια του Γκρόσι να εξασφαλίσει απαντήσεις από το Ιράν δεν εντάσσεται στις ευρύτερες συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, η έλλειψη προόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης στο συμβούλιο, το οποίο απλά θα περιπλέξει τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ που τελευταία φορά πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης