Ο Ισημερινός θα εξετάσει αν ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έτυχε δίκαιης δίκης και αν διώκεται για ιδεολογικούς λόγους, πριν αποφασίσει αν δικαιούται ή όχι πολιτικό άσυλο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα.

«Ο Ισημερινός είναι μια χώρα που σέβεται το δικαίωμα στη ζωή. Πρέπει να δούμε αν ο Ασάνζ βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο… πρέπει να αναλύσουμε αν έτυχε δίκαιης δίκης. Ο Ισημερινός είναι μια χώρα που απορρίπτει τις διώξεις που έχουν ιδεολογικά κίνητρα. Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο» επεσήμανε ο Κορέα σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση από το τι εξαρτάται αν ο Ισημερινός χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ, ο πρόεδρος της χώρας απάντησε: «Από το αν τα κίνητρα είναι αληθινά».

«Θα εξετάσουμε και θα επαληθεύσουμε τα κίνητρα με απόλυτα σοβαρότητα και υπευθυνότητα» δήλωσε.

Για τον ηγέτη του Ισημερινού, το αίτημα του Ασάνζ για άσυλο είναι «η καλύτερη απάντηση» στις κατηγορίες ότι η χώρα του δεν σέβεται την ελευθερία της έκφρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστραλός ιδρυτής του Wikileaks κατέφυγε το βράδυ της Τρίτης στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αφού εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα κατά δύο Σουηδέζων.

Ο Ασάνζ φοβάται πως, αν εκδοθεί αμέσως μετά στις ΗΠΑ, κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή για τη διαρροή μέσω του ιστότοπου Wikileaks απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Διαβάστε επίσης: 
«Παίζει» με τη φωτιά ο ιδρυτής των «Wikileaks»

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης