Ραγδαία πτώση σημείωσε η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα. Πλέον, η καγκελάριος έπεσε από την πρώτη θέση μεταξύ των Γερμανών πολιτικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε την Παρασκευή το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η κα. Μέρκελ, η οποία δέχεται επικρίσεις λόγω δημοσιευμάτων που θέλουν τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σε παρακολουθήσεις εταιρειών και αξιωματούχων στην Ευρώπη, είδε τα ποσοστά δημοτικότητας της να πέφτουν στο 70% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimap.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το ποσοστό είναι η χαμηλότερη επίδοσή της μετά το 65% του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που έχει βγει αλώβητος από το σκάνδαλο, ξεπέρασε την κα. Μέρκελ και κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των Γερμανών πολιτικών, βάσει δημοτικότητας, με 74%.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών», εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο της κας. Μέρκελ, ανέβασε τα ποσοστά του κατά πέντε μονάδες στο 53%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο έλεγχος του Βερολίνου στις μυστικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής.

Η κα. Μέρκελ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η καγκελαρία θα στηρίξει την έρευνα που διεξάγεται από το κοινοβούλιο για το ζήτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης