Η Γερμανία και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν μια πολιτική διακήρυξη η οποία θα αναφέρει ρωτώς ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα αρθούν εάν η Μόσχα δεν συμμορφωθεί προς τους όρους της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με τις κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στον χρηματοπιστωτικό, τον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης της Μόσχας στους αυτονομιστές που έχουν πάρει τα όπλα στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σχέδιο είναι να γίνει μια πολιτική διακήρυξη η οποία θα συνδέει τις κυρώσεις με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ», δήλωσε αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Γερμανία και ορισμένες ακόμη χώρες μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας τέτοιας διακήρυξης, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει να εγκρίνει μια τέτοια διακήρυξη, αυτό θα σημαίνει ότι πρακτικά οι κυρώσεις -η ισχύς των οποίων τυπικά εκπνέει τον Ιούλιο- θα παραταθούν μέχρι τα τέλη του έτους, αφού η συμφωνία για την εκεχειρία προβλέπει την αποκατάσταση του ελέγχου των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας ως τα τέλη του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα την παράταση των κυρώσεων. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος ωστόσο είπε χθες Παρασκευή ότι θεωρεί απίθανο να ληφθεί απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Ορισμένες κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ υποστηρίζουν διστακτικά τα σκληρά αυτά μέτρα και αρκετές θα ήθελαν να παραμείνουν οι κυρώσεις αμετάβλητες, για να δοθεί μια ευκαιρία για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης