Την επιστροφή της ψυχροπολεμικής εποχής επιβεβαιώνουν τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται τόσο από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία. Η ένταση ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με την ανταλλαγή κατηγοριών για αύξηση των πυραυλικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα στην Ευρώπη καθώς εντείνονται τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και της ΡωσίαςΗ Μόσχα έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις της αλλά και την απορία της για τους λόγους που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον προβάλλει ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία πυραυλικών συστημάτων. Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει πως «το θέμα παρακολουθείται από κοντά» και ότι «οι αμερικανικές καταγγελίες γίνονται για να καλυφθούν τα αμερικανικά σχέδια επιστροφής των πυραυλικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς τύπου ‘Κρουζ’ στην Ευρώπη».

Η συμφωνία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (1987) πρόβλεπε την απομάκρυνση των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς με ακτίνα δράσης μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια σε Πολωνία και Βαλτική

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη «Γρήγορης Απόκρισης» (VJTF), που σχηματίστηκε πρόσφατα για να αποτρέψει σε μικρό χρονικό διάστημα μεθοριακή πρόκληση στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, ξεκίνησε τα πρώτα μεγάλα γυμνάσιά της σε πολωνικό έδαφος, όπως δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο στρατιωτικός εκπρόσωπός της, ο Πολωνός συνταγματάρχης Marek Pietrzak. Τα γυμνάσια θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου και σε αυτά συμμετέχουν 2.100 στρατιώτες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα απολύτου ακριβείας «Iskander»

Στη δύναμη VJTF θα συμμετέχουν 5.000 στρατιώτες, ενώ εκτιμάται πως θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα δράσης από το 2016. Νέα στρατιωτικά γυμνάσια της ίδιας δύναμης σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην Τσεχία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος). Τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία γίνονται ταυτόχρονα με τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Βαλτική, στις οποίες μετέχουν περίπου 15.000 στρατιώτες από 19 συμμαχικές χώρες. Ταυτόχρονα, περί τα 50 ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σκάφη από 17 χώρες, με πλήρωμα 5.600 ναύτες, λαμβάνουν μέρος στα υπό αμερικανική διοίκηση ναυτικά γυμνάσια με την επωνυμία BALTOPS στη Βαλτική Θάλασσα, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 20 Ιουνίου.

Ναυτικά γυμνάσια BALTOPS στη Βαλτική Θάλασσα

Μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν εντείνει τα στρατιωτικά τους γυμνάσια κατά μήκος των ρωσικών συνόρων στις βαλτικές χώρες καθώς και της Ανατολικής Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν είναι επιθετική χώρα και ότι δεν έχει ενισχύσει τις πολεμικές της δυνατότητες, αλλά μόνο απαντά στις προκλήσεις στρατιωτικής εξάπλωσης που προκαλούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στα σύνορά της.

Τα πρώτα γυμνάσια Ρωσίας – Αιγύπτου

Με τίτλο «Γέφυρα Ειρήνης 2015», διεξάγονται τα πρώτα ρωσο-αιγυπτιακά ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο, με στόχο την ενδυνάμωση των φιλικών δεσμών, την αλληλοκατανόηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Αυτό δήλωσε ο αρχηγός των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Viktor Chirkov, σε τηλεγράφημά του για τους συμμετέχοντες στα γυμνάσια αυτά που διαρκούν από τις 6 έως τις 14 Ιουνίου.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Με πληροφορίες από RIA Novosti/RT.com /russianews.net

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης