Η Μόσχα χαρακτήρισε «προβοκάτσια» με στόχο την διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, την έκρηξη στο αυτοκίνητο της ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης (SMM), στην Ουκρανία του ΟΑΣΕ, στην οποία βρήκε το θάνατο Αμερικάνος υπήκοος και δύο άλλοι, ένας Γερμανός και ένας Τσέχος, τραυματίσθηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στα οποία εκφράζει και συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αμερικανού γιατρού που σκοτώθηκε στην έκρηξη και ευχές για γρήγορη αποκατάσταση στους τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το όνομα του νεκρού δεν αποκαλύφθηκε το ρωσικό υπουργείο ανέφερε πως πρόκειται για συνεργαζόμενο με ιατρική εταιρία που είχε συμβόλαιο με την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη συνηγορούν στις πιθανότητες να πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο να εκτροχιάσει την διαδικασία για τον διακανονισμό της κρίσης στο Ντονμπάς. Εκείνοι που έχουν να ωφεληθούν από την “κυνική αυτή πράξη”, είναι όσοι ενδιαφέρονται να μην εφαρμοσθούν οι πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις της συμφωνίας του Μινσκ», σημειώνει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του εκπροσώπου του Mark Toner, επιβεβαίωσε πως ο νεκρός ήταν Αμερικανός πολίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλη ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι υπήρξε για το ζήτημα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο κατά την οποία ο Ρεξ Τίλερσον «επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και ότι οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα διατηρηθούν, ώσπου η Ρωσία να επιστρέψει την χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης