Σκεπτικισμός επικρατεί στα αρμόδια κλιμάκια του Ο.Η.Ε. όσον αφορά στο «επίμαχο» θέμα των παρατηρητών που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Η συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση όλων των βαρέων όπλων από κατοικημένες περιοχές δε φαίνεται να τηρείται από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, με τις αναφορές για νεκρούς να φθάνουν κατά δεκάδες, σε εβδομαδιαία βάση, στα κεντρικά της Νέας Υόρκης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, Kofi Annan, πρόκειται να δώσει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Τετάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Η αποστολή των παρατηρητών του Ο.Η.Ε. (UNSMIS) εκπνέει τον προσεχή Ιούλιο και ήδη εμφανίζονται διάφορες προτάσεις για το μέλλον της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξένος διπλωμάτης εξήγησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι γίνεται συζήτηση περί ενίσχυσης της δύναμης, η ανάπτυξη της οποίας έχει τη σθεναρή υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας. Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο αντιστέκονται στις πιέσεις των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Δαμασκό, απευθύνοντας έκκληση στους αντικαθεστωτικούς και την κυβέρνηση του προέδρου, Bashar al-Assad, να τηρήσουν την εκεχειρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές άλλων διπλωματών, αρκετές χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ιδέα ακόμη και της ανανέωσης της εντολής της αποστολής, εφόσον το «λουτρό» αίματος συνεχιστεί.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης