Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Κυπρίων. Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών, αλλά των αντιπροσώπων του λαού να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών». Οι τεχνοκράτες, είπε, έχουν ευθύνη να υλοποιούν πολιτικές αποφάσεις.

Επίσης, δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή σε σχέση με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την οποία υποδεικνύει ότι «η εποπτεία της ΕΚΤ δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια και ότι οφείλει να υιοθετήσει τις αποφάσεις των νομοθετών του ευρωκοινοβουλίου».
Οι νομοθέτες είναι υπόλογοι στα συμφέροντα των πολιτών και λογοδοτούν στους πολίτες, σημείωσε. Ο κ. Ταγιάνι επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή, την οποία απέστειλε στον πρόεδρο της ΕΚΤ στις 9 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία του Brexit θα έχει το κοινοβούλιο, «ο βασικός θεσμός που εκφράζει τη δημοκρατία», όπως είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης επεσήμανε ότι «η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και η πρωτοβουλία Ταγιάνι γεμίζει αυτό το κενό».

Προηγουμένως ο κ. Ταγιάνι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι η επίσκεψή του «επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον δομημένο και δημιουργικό διάλογο που έχουμε θεσπίσει με τον πρόεδρο σε όλο το φάσμα των σημαντικών θεμάτων που συζητούνται στο Κοινοβούλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής του καίριου θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ένωση, κατά την οποία κύριο μέλημα μας είναι να επιφέρουμε τις απαραίτητες αλλαγές ούτως ώστε η Ένωση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζήτησαν με τον κ. Ταγιάνι τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το ζήτημα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διεργασίες, συμμεριζόμενη τους στόχους που έχουν τεθεί και εξέφρασε την ετοιμότητα να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην αναμενόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχετική πρωτοβουλία του κ. Ταγιάνι.

Μαζί τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, προσέθεσε, είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Μισιέλ Μπαρνιέ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τις σημερινές ευχάριστες εξελίξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει σε μια ενισχυμένη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ανταλλάξαμε απόψεις και είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε επίσης ο Ν. Αναστασιάδης.

«Είναι κοινή η προσέγγισή μας για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, όπως και για την ανάγκη η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του συνόλου των κρατών-μελών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε και επεσήμανε τη διαχρονική κυπριακή θέση υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ως μέσο εκδημοκρατισμού της χώρας. Ωστόσο, είπε, τόνισα ότι αυτό που αναμένεται από την Τουρκία είναι να ανταποκριθεί στις ενταξιακές της υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συνόλου των κρατών-μελών.

Ο κ. Ταγιάνι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη ήταν «πραγματικά πάρα πολύ ξεχωριστή. Υπεισήλθαμε στην ουσία πολύ σημαντικών θεμάτων. Μιλήσαμε εκτενώς για το Brexit», είπε ο κ. Ταγιάνι σημειώνοντας ότι η κ. Μέι τους ενημέρωσε σήμερα για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία που θα πρέπει να βασίζεται στις Συνθήκες. Ήδη, ανέφερε, υπήρξε μια Συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση σε ό,τι αφορά τα τρία θέματα, για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, τα δικαιώματα των πολιτών και θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γνωμοδοτήσει την ερχόμενη βδομάδα, εγκρίνοντας ψήφισμα που θα παρουσιάσω στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν αν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ικανοποιητική και να ξεκινήσει η διαδικασία της Β’ Φάσης», τόνισε ο κ. Ταγιάνι.

Ανέφερε επίσης ότι με τον Κύπριο πρόεδρο συζήτησαν, επίσης, για το μέλλον της Ευρώπης και ότι υπογράμμισαν τον ρόλο των νοτίων χωρών της ΕΕ για την ενίσχυση της ειρήνης στη Μεσόγειο.
«Η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει από τη στιγμή που διαθέτει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Υπογραμμίσαμε το πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι η Κύπρος για το μέλλον της Ευρώπης και λόγω των εξωτερικών της σχέσεων», είπε ο κ. Ταγιάνι.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ταγιάνι τόνισε για άλλη μια φορά την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Εμείς στηρίζουμε και πάντοτε στηρίξαμε τις διαπραγματεύσεις, ακολουθώντας τις παραμέτρους των ΗΕ». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την Κύπρο για «να δοθεί τέλος στη στρατιωτική κατοχή από πλευράς Τουρκίας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι στις 6 Ιουνίου 2017 αυτή η άποψη κατεγράφη σε σχετικό έγγραφο που ενεκρίθη από το Ευρωκοινοβούλιο. «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί μια θετική λύση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης