Ο πρόεδρος Μακρόν ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, τετραήμερη περιοδεία σε χώρες της Αφρικής. Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρότασή του για τη δημιουργία κέντρων ασύλου στο Τσαντ και τον Νίγηρα, με σκοπό την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Μαρί Λαρλέμ κάθεται στο γραφείο της κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Τσαμέρα, πρωτεύουσα του Τσαντ. Είναι επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Εταιρεία για την Ενίσχυση της Ελευθερίας στο Τσαντ» (APLF), η οποία ασχολείται με πλήθος θεμάτων, όπως είναι η εκπαίδευση, η καταπολέμηση της φτώχειας, η ισότητα των φύλων. «Η Ευρώπη ασχολείται πολύ με τη μετανάστευση, αλλά για εμάς εδώ η μετανάστευση δεν είναι θέμα» δηλώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξαφνικά, όμως, η μετανάστευση βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στο Τσαντ, μια χώρα 14 εκατομμυρίων. Ο λόγος είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κέντρο ασύλου στη χώρα. Παρόμοιο σχέδιο έχει προτείνει και για τον γειτονικό Νίγηρα.

Στόχος είναι να αποφασίζεται στο μέλλον επί τόπου εάν θα χορηγείται άσυλο στους αιτούντες ή όχι. Η Γαλλία θέλει να δεχθεί στο έδαφός της 3.000 άτομα.

O OHE υποστηρίζει την πρόταση. Ο Ιμπραχίμα Ντιάνε, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, θεωρεί πως πρόκειται για μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στο Τσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες του Τσαντ δεν θα έρθουν στην Ευρώπη

Αυτήν τη στιγμή διαβιούν 400.000 πρόσφυγες στο Τσαντ και οι αιτήσεις ασύλου θα μπορούσαν να προέρχονται από αυτούς. Τα τρία τέταρτα προέρχονται από το Νταρφούρ του νοτίου Σουδάν και μένουν άπρακτοι στο Τσαντ, μιας και δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση δεν είναι σύμφωνη με την πρόταση Μακρόν.

Η Μπεράλ Μπαϊκουμπού από το Κίνημα των Πατριωτών του Τσαντ δηλώνει: «Οι άνθρωποι είναι πολύ διστακτικοί όσον αφορά στα κέντρα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν πολύ κόσμο. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι όλοι όσοι θα θελήσουν να καταθέσουν μια αίτηση θα έρχονται στο Τσαντ».

Την ίδια στιγμή εκφράζεται η ανησυχία ότι το Τσαντ θα γίνει χώρα τράνζιτ. Για τους ειδικούς το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται οι πολίτες του Τσαντ να θελήσουν να έρθουν στην Ευρώπη και αυτό για δύο λόγους: πρώτον διότι είναι πολύ φτωχοί – το Τσαντ είναι η τρίτη πιο φτωχή χώρα στον κόσμο – και δεύτερον διότι η μετανάστευση δεν ανήκει στην κουλτούρα τους.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης