Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Ουέν, έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος, καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα, το Κουομιντάνγκ (KMT).

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), Τσάι Ινγκ-Ουέν, κέρδισε το 56,12% των ψήφων έναντι ποσοστού 31,04% που έλαβε ο Έρικ Τσου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ, KTM), ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η πιο συντριπτική νίκη στην ιστορία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά τη νίκη της, η Τσάι ανέλαβε τη δέσμευση να αγωνιστεί για να διατηρήσει την σταθερότητα στις σχέσεις με την Κίνα.

«Και οι δύο πλευρές φέρουν μια ευθύνη να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτοί τρόποι για να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και αμοιβαιότητα και να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις ούτε εκπλήξεις» πρόσθεσε η Τσάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λαός της Ταϊβάν εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, σημείωσε παράλληλα και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της νήσου.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος ζήτησε επίσης κατά την ομιλία αυτή που εκφώνησε μετά τη νίκη της ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα και μια ειρηνική επίλυση της διένεξης, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η ίδια δεν θα είναι προκλητική στις σχέσεις με την Κίνα.

Το Πεκίνο προειδοποίησε μετά την εκλογή της ότι θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Η αποφασιστικότητα της Κίνας να προστατεύσει τα εδάφη της και την εθνική της κυριαρχία είναι «σκληρή σαν πέτρα», ανακοίνωσε το κινεζικό γραφείο που είναι αρμόδιο για την Ταϊβάν μετά τη νίκη της Τσάι.

Στην ομιλία της αυτή η νεοεκλεγείσα πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει τους δεσμούς της με την Ιαπωνία, ενώ αναφερόμενη στις ΗΠΑ είπε ότι το κόμμα της είχε μια αποτελεσματική επικοινωνία με τη χώρα αυτή στο παρελθόν και ότι η ίδια ελπίζει να τη συνεχίσει.

Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την Τσάι για την νίκη της, υπογραμμίζοντας παράλληλα το κοινό συμφέρον που έχουν η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες «στη συνέχιση της ειρήνης και της σταθερότητας» με το Πεκίνο.

«Προσβλέπουμε σε μια συνεργασία μας με την Τσάι και τους ηγέτες της Ταϊβάν από όλα τα κόμματα για να προωθήσουμε τα πολλά κοινά μας συμφέροντα και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανεπίσημη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον λαό στην Ταϊβάν» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά αποτελούν τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της όπως και προμηθευτή της σε όπλα.

Η 59χρονη Τσάι χαρίζει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της μόλις τη δεύτερη νίκη του απέναντι στο KTM, μετά την προεδρία του Τσεν Σουί-Μπιάν (2000-2008).

Η πρώην καθηγήτρια του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τη διακριτικότητά της, προτίμησε μια προσεκτική στρατηγική απέναντι στον μεγάλο γείτονα της Ταϊβάν, την Κίνα, μετά την αποτυχία της στις προεδρικές του 2012, οπότε η ήττα της είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη δυσπιστία της απέναντι στο Πεκίνο.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP οι υποστηρικτές της Τσάι πανηγύριζαν.

«Ο λαός της Ταϊβάν απεχθάνεται το κόμμα που προσεγγίζει τόσο πολύ την Κίνα» δήλωσε ένας από αυτούς, ο 35χρονος Τζεφ Τσανγκ, αναφερόμενος στο KTM.

Την ίδια ώρα μια 37χρονη, η Ανίτα Λιν, η οποία βρισκόταν και εκείνη έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP δήλωσε «ενθουσιασμένη» και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της Ταϊβάν δεν είναι στην Κίνα. Είναι στον κόσμο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης