Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Την ώρα που, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ακόμη «ψάχνονται» για να βρουν τις πιο «λάϊτ» κυρώσεις να επιβάλλουν στην Τουρκία, για τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες στην Μεσόγειο, είκοσι ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, με Πρόταση Ψηφίσματος που κατέθεσαν στην Ευρωβουλή, ζητούν την ένταξη των «Γκρίζων Λύκων» της Τουρκίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μ’ αυτή τους την Πρόταση οι ευρωβουλευτές, είναι σαν ν’ ανοίγουν τα μάτια σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν δυνατότητες επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, που είναι αδύνατον να συναντήσουν αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα στην Πρόταση τους οι ευρωβουλευτές, «οι Γκρίζοι Λύκοι είναι μια τουρκική, παραστρατιωτική, ισλαμιστική οργάνωση, γνωστή για την εμπλοκή της σε πολυάριθμες συγκρούσεις, όπως στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

-Η εν λόγω ομάδα έχει συμμετάσχει σε βίαιες ενέργειες στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων σε δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας, όπως κατά του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ ή μελών του PKK, ή ακόμη σε εξεγέρσεις εναντίον της αρμενικής κοινότητας, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνουν δε ότι, η εν λόγω οργάνωση, λόγω της ιδεολογίας της, της βίας και της συμμετοχής της σε δολοφονίες, ένοπλη δράση και εξεγέρσεις, συνιστά τρομοκρατική οργάνωση κατά την έννοια της θέσης 2001/931/PESC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με την Πρόταση Ψηφίσματος ζητείται να καταδικασθούν από Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι βίαιες ενέργειες και η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων, η αυξανόμενη επιρροή των οποίων συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και για την Ευρώπη.

Παράλληλα ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσθέσει τους Γκρίζους Λύκους στον κατάλογο των ομάδων που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες και υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα, και να τους επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται για τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο.

Την πρόταση-πρόκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογράφουν οι ευρωβουλευτές:

Jean-Lin Lacapelle, Mathilde Androuet, Aurélia Beigneux, Francois‑Xavier Bellamy, Annika Bruna, Gilbert Collard, Gianna Gancia, Jean-Paul Garraud, Catherine Griset, France Jamet, Virginie Joron, Helene Laporte, Gilles Lebreton, Sylvia Limmer, Fest Nicolaus, Philippe Olivier, Maxette Pirbakas, Jerome Riviere, André Rougé, Charlie Weimers

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης