Εκφραστής των αξιών που υπερασπίζεται το βαθύ αμερικανικό κράτος ο αποθανών γερουσιαστής Τζον Μακέιν λίγο πριν ταφεί απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ.
Τα δυτικά -όπως άλλωστε αναμενόταν- τον δικαιώνουν ως θεωρούμενο από πολλούς (όχι μόνο Αμερικανούς) «ένθερμο πατριώτη», ενώ τα ρωσικά τον χαρακτηρίζουν «πολεμοκάπηλο» μια και ήταν γνωστός για την στάση του εναντίον της πολίτικης της Μόσχας.
Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που θεωρούν ότι στις πολιτικές του «ενσωματώνονταν οι αξίες και τα ιδανικά του ΝΑΤΟ» και πρότειναν να μετονομασθεί σε «Τζον Μακέιν» το αξίας δισεκατομμυρίων μεγαλειώδες κτήριο όπου στεγάζεται το αρχηγείο της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Την πρόταση έκανε με επιστολή του στο ΝΑΤΟ από τους ένθερμους θαυμαστές του γερουσιαστή Μακέιν, ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής (πρώην αντισυνταγματάρχης) Tom Tugendhat, όπως μετέδωσε το CNN.

Μετά τον θάνατό του την περασμένη εβδομάδα, για τον Μακέιν, τόσο πολλοί συνάδελφοί του από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αλλά και δημοσιογράφοι των παραδοσιακών Μέσων χαρακτηρίζουν ως «σπουδαίο πολιτικό και νομοθέτη για τις ΗΠΑ, ο οποίος υπερασπίσθηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δικαιοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό».

Οι επικριτές του έσπευσαν να επισημάνουν πως ο Μακέιν ήταν «από τα μεγαλύτερα ‘πολεμικά γεράκια’ και η πολιτική του πορεία πόρρω απέχει από τη μεγαλοσύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης