Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Valery Rashkin, αποκάλυψε ότι το ρωσικό ΚΚ έχει προετοιμάσει νομοσχέδιο βάσει του οποίου αλλάζει ριζικά τον τρόπο σχηματισμού κυβέρνησης, δίνοντας ταυτόχρονα στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να μοιραστεί την εξουσία. Το νομοσχέδιο θα υποβλήθεί προς έγκριση στην Κάτω Βουλή (Δούμα) μέσα στον Ιανουάριο.

Valery Rashkin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο έχει ήδη ολοκληρώσει τη νομική του επεξεργασία από ειδικούς και έχει σταλεί για να ενημερωθούν και άλλα κόμματα της Δούμα, όπως είπε ο Βαλέρι Ρίσκιν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΣΣ προκειμένου να την υιοθετήσουν και άλλα κόμματα.

Βάσει του νομοσχεδίου προτείνεται αλλαγή του τρόπου σχηματισμού των ρωσικών κυβερνήσεων με τη συμμετοχή υποχρεωτικά αντιπροσώπων από όλα τα κόμματα στους υπουργικούς θώκους αναλογικά με την εκπροσώπησή τους στην Κάτω Δούμα.

Το κόμμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα έχει υποχρεωτικά τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ στην κυβέρνηση θα μπορούν να συμμετέχουν και εξωκοινοβουλευτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κομμουνιστικό νομοσχέδιο, η διανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων θα γίνεται μετά από διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα και όταν συμφωνήσουν η σύνθεση της κυβέρνησης θα εγκρίνεται από τον πρόεδρο.

Ως τώρα ο σχηματισμός κυβέρνησης γίνεται από τον πρωθυπουργό και τα ονόματα των υπουργών αποστέλλονται στην προεδρία για υπογραφή. Κατόπιν η κυβέρνηση τυγχάνει της έγκρισης από την Δούμα. Ο πρόεδρος έχει δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή, αν δεν εγκρίνει τον κυβερνητικό σχηματισμό μετά από τρεις ψηφοφορίες.

Με τοπ νομοσχέδιο που θα υποβληθεί από το κομμουνιστικό κόμμα, αναλογικά καλούνται όλα τα κόμματα να συμμετέχουν στην κυβέρνηση καινα μην παραμένουν απλοί θεατές στο κυβερνητικό έργο.
Ανάλογο νομοσχέδιο ετοιμάζεται από το ρωσικό ΚΚ –είπε ο Ράσκιν- ώστε να υπάρχει κυβερνητική αντιπροσώπευση και στις τοπικές κυβερνήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τη σημερινή σύνθεση της Δούμα, αν εφαρμοζόταν κάτι ανάλογο, τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί και δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα ήταν κομμουνιστές, υπολόγιζαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες.

Στη σημερινή σύνθεση της ρωσικής κυβέρνησης υπάρχουν οκτώ αντιπρόεδροι κυβέρνησης κι 23 ομοσπονδιακοί υπουργοί.

Γενάντι Ζιουγκάνοφ

Το ρωσικό ΚΚ διαθέτει 92 από τις 450 έδρες στην Κάτω Βουλή.

Ο Ράσκιν είπε ακόμη, ότι πριν υποβληθεί το νομοσχέδιο, θα συζητηθεί από τον πρόεδρο του ρωσικού ΚΚ Gennadiy Zyuganov με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να μην θεωρηθεί ότι σχεδιάζεται αιφνιδιασμός.

Πηγή:RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης