Η αυστραλιανή κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις ομάδας έγκριτων Αυστραλών πολιτών, για ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της χώρας ειδικών διατάξεων, που θα αναγνωρίζουν τους Αβοριγίνες και θα ποινικοποιούν ρατσιστικές επιθέσεις στον γηγενή πληθυσμό.

Η ογκώδης έκθεση των 19 Αυστραλών, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη των ιθαγενών, εισηγείται την ενσωμάτωση ειδικών άρθρων στο Σύνταγμα, τα οποία θα ακυρώνουν ρατσιστικές διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας, θα “προωθούν” τους ιθαγενείς της Αυστραλίας και των Νησιών Torre Strait και θα προστατεύουν τις γλώσσες και τον πολιτισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει τις προτεινόμενες αλλαγές σε δημοψήφισμα, κατά πάσα πιθανότητα ταυτόχρονα με τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να εκφράσει την άποψή του.

«Η εξασφάλιση υπερκομματικής στήριξης των αλλαγών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη», ομολογεί η πρωθυπουργός, αλλά η κυβέρνηση την κρίνει αναγκαία για την κατανόηση της ιστορίας της Αυστραλίας και τη μελλοντική, αρμονική συμβίωση όλων των πολιτών.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης