Το πρόστιμο-ρεκόρ των 201 εκατ. γουάν (28 εκατ. ευρώ) επέβαλαν την Τρίτη οι κινεζικές αρχές στη θυγατρική της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors στην Κίνα, SAIC-GM, με το αιτιολογικό της χειραγώγησης της κινεζικής αγοράς.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η SAIC-GM είχε έλθει σε μυστικές συνεννοήσεις με εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της εταιρείας για τον καθορισμό των τιμών των αυτοκινήτων και των παρεχομένων υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές συνδέουν, ωστόσο, την τιμωρία της General Motors με τον διορισμό από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του Πίτερ Ναβάρο στο αξίωμα του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου. Ο Πίτερ Ναβάρο είναι γνωστός για τις εχθρικές προς την Κίνα θέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει.

Όλες οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υποχρεούνται να συνεργάζονται με μια κινεζική. Έτσι η General Motors έχει συμπήξει κοινοπραξία με την κρατική κινεζική SAIC, η οποία ελέγχει το 50% της SAIC-GM. Πρόκειται για μια πολύ κερδοφόρο συνεργασία, καθώς η SAIC-GM είναι πρώτη σε πωλήσεις στην κινεζική αγορά αυτοκινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης