Στη δημοσιότητα δόθηκε από τις Αρχές του Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα βίντεο που απαθανατίζει τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Κιθ Σκοτ, ο οποίος έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά την περασμένη Τρίτη.

Η εξέλιξη πυροδότησε νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ταραχές στην πόλη του Σάρλοτ, στην οποία η κατάσταση παραμένει έκρυθμη για πέμπτη συνεχή ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένειά του Κιθ Σκοτ υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν οπλοφορούσε, τουλάχιστον κατά την επίμαχη στιγμή των πυροβολισμώνΤο μαγνητοσκοπημένο υλικό απεικονίζει τον Scott να βγαίνει από ένα λευκό SUV, ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε θέση άμυνας πίσω από άλλο όχημα με υψωμένα όπλα, δίδοντας παράλληλα την εντολή στον ύποπτο να κατεβάσει το όπλο (ωστόσο ο Αφροαμερικανός δεν φαίνεται να κρατάει όπλο).

Ο Σκοτ βγαίνει τελικά από το SUV και στέκεται εκεί με την πόρτα ανοικτή, προτού ακουστούν 4 πυροβολισμοί και πέσει αμέσως μετά νεκρός. 

Από το βίντεο αυτό δε φαίνεται καθαρά το κατά πόσον ο Σκοτ κρατάει στα χέρια του ένα πυροβόλο όπλο αν και ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Mecklenburg Κερ Πέτνεϊ, σύμφωνα και με κάποια άλλα στοιχεία -όπως είπε- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θύμα είχε στην κατοχή του όπλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

Η οικογένειά του Σκοτ υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν οπλοφορούσε, τουλάχιστον κατά την επίμαχη στιγμή των πυροβολισμών.

Η αστυνομία πάντως υποστηρίζει ότι στο όπλο που βρέθηκε στη σκηνή, ανευρέθησαν αποτυπώματα του Κιθ Σκοτ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Σκοτ, Τζάστιν Μπάμπεργκ, είπε ότι στο βίντεο φαίνεται ο Σκοτ να κάνει βήματα προς τα πίσω και σε καμιά περίπτωση όπως υποστηρίζει δεν προκάλεσε τους αστυνομικούς.



Δεν είναι σαφές όπως είπε από το οπτικό υλικό, ότι ο ανάπηρος άνδρας είχε όπλο στην κατοχή του.

Τα βήματα που κάνει προς τα πίσω δεν δικαιολογούν την αντίδραση των αστυνομικών, καταλήγει.

Πέμπτη μέρα διαδηλώσεων στο Σάρλοτ

Στο μεταξύ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για πέμπτη μέρα το Σάββατο στο Μάρσαλ Παρκ, κοντά στο κέντρο του Σάρλοτ για να διαμαρτυρηθούν για την δολοφονία του Κιθ Σκοτ ζητώντας να ασκηθούν διώξεις στα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας

Το πλήθος καταγγέλλει ότι πρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ουσία του προβλήματος και ζητούσε την αποφυλάκιση των ανθρώπων που συνελήφθησαν στα επεισόδια της εβδομάδας που πέρασε.

«Πρέπει να υπάρξουν συστημικές αλλαγές, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην πολιτική, πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιώδεις αλλαγές, αυτά θα κάνουν την πόλη πραγματικά ασφαλή» δήλωσε η εφημέριος Κορίν Μακ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στους δρόμους του Σάρλοτ υπάρχουν εντάσεις, με αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που καταγγέλλουν την αστυνομική βία.

Τα δύο τελευταία χρόνια η ένταση στις φυλετικές σχέσεις έχει κλιμακωθεί στη χώρα, που συγκλονίζεται κάθε τόσο από τους θανάτους Αφροαμερικανών, συχνά άοπλων, από πυρά αστυνομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης