Ανάκληση κυκλοφορίας βιολογικών ρυζογκοφρετών από τον ΕΦΕΤ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022, 12:34
Ανάκληση κυκλοφορίας βιολογικών ρυζογκοφρετών από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά βιολογικές ρυζογκοφρέτες καθώς ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1*. 

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά από τις βέλγικες εταιρείες «Continental Bakeries Belgium» και «Lima natuurvoeding NV» βιολογικών ρυζογκοφρετων για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1.

Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, τα προϊόντα είναι τα εξής:

  • Το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ».
  • Το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ».
  • Το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07-02-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ».

O ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

*Οι αφλατοξίνες είναι διάφορες δηλητηριώδεις, καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες, που παράγονται από ορισμένες μούχλες. Η δηλητηρίαση από αφλατοξίνη συνήθως προκύπτει από την κατάποση, αλλά η πιο τοξική αφλατοξίνη, η Β1, μπορεί να διαπεράσει το δέρμα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022, 12:49