Με 63 ψήφους υπέρ και 3 κατά η Γερουσία στην Αργεντινή ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο της προέδρου της Cristina Kirchner το οποίο προβλέπει τη μερική εθνικοποίηση της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη «χώρα του Ταγκό». Η ιδιωτικοποίηση της YPF αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντεγκλήσεων με την Ισπανία, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός, Repsol, ο οποίος ελέγχει το 60% της εταιρείας, απηύθυνε εκ νέου χθες έκκληση προς το Μπουένος Άιρες να αναθεωρήσει τη στάση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, το νομοσχέδιο θα πρέπει να «περάσει» την επόμενη εβδομάδα και από την Κάτω Βουλή προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους και σύμφωνα με μέλη του σώματος, το νομοσχέδιο αναμένεται να αποσπάσει «το ίδιο επίπεδο υποστήριξης» όταν τεθεί σε ψηφοφορία.

Όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο, καθιστώντας την απόφαση για τη μερική εθνικοποίηση οριστική, η προσοχή θα στραφεί στην αποζημίωση που προτίθεται να καταβάλει το Μπουένος Αιρες στη Repsol για το ποσοστό της. Ήδη, αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι η προσφορά της κυβέρνησης θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα 9,3 δισ. δολάρια που ζητεί η διοίκηση της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, καλώντας την ηγεσία της χώρας να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της την YPF και να μην προχωρήσει στην πώλησή της σε άλλη ξένη πετρελαϊκή εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι πολίτες στην Αργεντινή τάσσονται υπέρ της μερικής επανεθνικοποίησης της YPF, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90, έπειτα από 70 χρόνια που παρέμενε υπό τον έλεγχο του κράτους. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι η οικονομική κρίση της περιόδου 2001-2 οφείλεται στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων υπέρ της ελεύθερης αγοράς εκείνης της δεκαετίας. Η Αργεντινή δεν έχει ακόμα επιστρέψει στις παγκόσμιες χρηματαγορές, μια δεκαετία μετά την χρεοκοπία του 2001, τη μεγαλύτερη στην οικονομική Ιστορία.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης