Πρόκληση Ράμα μέσω Facebook

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016, 12:28
Πρόκληση Ράμα μέσω Facebook
Με επιθετικό και συνάμα προκλητικό τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το ενδεχόμενο κατεδάφισης των κατοικιών 19 Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας από τη δημοτική αρχή της πόλης.

Με μια ανάρτηση στο Facebook, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς», επέλεξε να απαντήσει στο ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας για το ζήτημα της ΧειμάρραςΠαραθέτοντας μια γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη του 1670, ο Ράμα ισχυρίζεται στο προφίλ του στο Facebook ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από τους Ενετούς λόγω του «Αλβανού» αρχιεπισκόπου Γεώργιου Δουσμάνη, αλλά εγείρει και θέμα Αρβανιτών, ισχυριζόμενος ότι o Ευγένιος Ρίζος-Ραγκαβής ανέφερε το 1925 πως ο γηγενής πληθυσμός είναι «ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός (...), αν και αυτό δεν την κάνει απολύτως αλβανική πόλη».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο πληθυσμός της Χειμάρρας «σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μη μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλώς ως αλβανικός».

Η ανάρτηση του Έντι Ράμα στο Facebook


«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος-Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη (Gjergj Dushmani), o οποίος το 1686 διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μη βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Το προκλητικό μήνυμα του Έντι Ράμα το οποίο αναπαράχθηκε από ομογενειακές ιστοσελίδες

»Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης, που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς κυρίως αλβανόφωνη δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως ''κοινή διάλεκτο'' της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μη μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλώς ως αλβανικός».

Διαβάστε επίσης:

Η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ για τις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016, 10:30

Εξοστρακίζουν Ομογενείς της Χειμάρρας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016, 16:32

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016, 13:02