Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Social Studies of Science», όταν οι άνδρες προεδρεύουν στις επιτροπές ειδικών που αποφασίζουν για την απονομή βραβείων σε τομείς που αφορούν στην επιστήμη, την τεχνολογία και την ιατρική, οι άνδρες υποψήφιοι κερδίζουν το πρώτο βραβείο στο 95% των περιπτώσεων.

Το τοπίο μάλιστα θολώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι έχουν καθιερωθεί βραβεία αποκλειστικά για γυναίκες, κάτι που δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στο ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρότι οι γυναίκες συνιστούν το 21% των συνολικών υποψηφίων, οι άνδρες παίρνουν το βραβείο στο 95,1% των περιπτώσεων.

Επίσης, μολονότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που βραβεύονται κατά 78,5%, εντούτοις οι άνδρες είναι έως και οκτώ φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να βραβευτούν. Το ενδιαφέρον μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι διακρίσεις αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν, μεταξύ των ετών 2001- 2010.

Μερικές από τις προτάσεις των ειδικών για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι να αυξηθούν τόσο οι υποψηφιότητες των γυναικών όσο και η εκπροσώπησή τους στις επιστημονικές επιτροπές, καθώς και να ελέγχονται διαρκώς τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, ώστε να μη γίνονται προκατειλημμένες επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης