Προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τη γαλλική Προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022, 13:42
Προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τη γαλλική Προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κέρδιζε με διαφορά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν αυτές διεξάγονταν αύριο Κυριακή, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25%, μπροστά από τις δύο κυριότερες αντιπάλους του, τη Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικάνων και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 15,5% και οι δύο.

Στον δεύτερο γύρο ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, θα κέρδιζε και τις δύο αντιπάλους του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde, του Ιδρύματος Ζαν Ζορές και του κέντρου πολιτικών μελετών Cevipof, σε δείγμα 12.500 προσώπων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 54% απέναντι στην Πεκρές (46%) και 57% εάν αντίπαλός του ήταν η Λεπέν (43%).

Ο έτερος υποψήφιος της Ακροδεξιάς, Ερίκ Ζεμούρ, συγκεντρώνει ποσοστό 13% στον πρώτο γύρο.

Στην Αριστερά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 8%, μπροστά από τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντότ (7%), την πρώην υπουργό του Σοσιαλιστή πρώην προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, Κριστιάν Τομπιρά (5%) και τη Σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό (3,5%).

Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 10 και τις 24 Απριλίου.

Η πρόθεση ψήφου δεν συνιστά πρόβλεψη του αποτελέσματος, αλλά δίνει μια ένδειξη του συσχετισμού και της δυναμικής των υποψηφίων την ημέρα που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022, 13:42