Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες συνέχισε να προηγείται την Παρασκευή στην κούρσα για τη διαδοχή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, ενισχύοντας μάλιστα ελαφρά το προβάδισμά του, δήλωσαν διπλωμάτες.

Μετά τον τέταρτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, 12 κράτη μέλη του τον «ενεθάρρυναν», κάτι που σημαίνει πως ο Γκουτέρες έλαβε μία περισσότερη θετική ψήφο από ό,τι στην προηγούμενη διαδικασία. Δύο τον «αποθάρρυναν», μία χώρα λιγότερη από ό,τι στην προηγούμενη ψηφοφορία, ενώ μία δεν εξέφερε άποψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκουτέρες συνεχίζει να προηγείται αρκετά καθαρά, όπως και στον προηγούμενο γύρο, του επικεφαλής της διπλωματίας της Σλοβακίας, του Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο τελευταίος συγκέντρωσε δέκα θετικές ψήφους (μία περισσότερη), έλαβε τέσσερις αρνητικές, ενώ μια χώρα δεν εξέφρασε γνώμη.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς (εννιά ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά, δύο κράτη μέλη του ΣΑ δεν εξέφεραν άποψη).

Ακολούθησαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Σέργιαν Κερίμ, ο οποίος βελτίωσε τη θέση του (8/7/0), η βουλγάρα επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, η οποία παρέμεινε στάσιμη (7/5/3), ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ (7/6/2) και η Σουσάνα Μαλκόρα, ΥΠΕΞ της Αργεντινής (7/7/1).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λιγότερη υποστήριξη εξασφάλισαν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ, η Κοσταρικανή Κριστιάνα Φιγκέρες, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το περιβάλλον, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, Νατάλια Γκερμάν.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο 67χρονος Γκουτιέρες, πρώην Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, κατέλαβε την πρώτη θέση.

Απομένουν ακόμη άλλοι δύο γύροι της μυστικής ψηφοφορίας κεκλεισμένων των θυρών, την 26η Σεπτεμβρίου και την 4η Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Την 4η Οκτωβρίου τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, ενδέχεται να αποκλείσουν κάποιες υποψηφιότητες, εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Το όνομα του επόμενου ή της επόμενης ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού αναμένεται στη συνέχεια να επικυρώσει την επιλογή και ο ΓΓ θα αναλάβει τα καθήκοντά του/της τον Ιανουάριο, για πενταετή ανανεώσιμη θητεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης