Σε προειδοποιήσεις προς τις χώρες του Περσικού Κόλπου, για να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, αν η Δύση επιβάλλει κυρώσεις κατά του Ιράν, προχώρησε η Τεχεράνη, διά του εκπροσώπου της στο ΟΠΕΚ.

«Αν δώσουν το ‘’πράσινο φως’’ για να αντικατασταθεί με δικό τους το ιρανικό πετρέλαιο (σε περίπτωση κυρώσεων), θα είναι οι βασικοί υπεύθυνοι αυτών που θα συμβούν» προειδοποίησε ο Μοχαμάντ Αλί Χατιμπί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Shargh».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση των χωρών να συνεργαστούν «με τις τυχοδιωκτικές χώρες της Δύσης» δεν θα είναι φιλική για το Ιράν, είπε ακόμη ο Αλί Χατιμπί.

Αντιθέτως, εκτίμησε ότι, αν οι γείτονες του Ιράν δεν αντικαταστήσουν το πετρέλαιό τους για το ιρανικό, «οι τυχοδιωκτικές χώρες δεν θα ενθαρρυνθούν να λάβουν τέτοιες αποφάσεις».

Παρά τις προθέσεις και την πίεση χωρών προς αυτό το ενδεχόμενο, δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις από πλευράς των δυτικών χωρών για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι πετρελαϊκές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο σε περίπτωση κυρώσεων, προκειμένου να πείσουν ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, να συμφωνήσουν στις κυρώσεις.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης