Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν φαίνεται να ελέγχει την πολιτική του Ιράν που ασκεί η κυβέρνησή του και πρέπει να απολύσει τον ειδικό σύμβουλο της εθνικής ασφάλειας John Bolton, υποστηρίζει σύμβουλος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, στην RT.

Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη της Nathalie Tocci, διευθύντριας του Istituto Affari Internazionali, επίτιμης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και ειδικής συμβούλου της Federica Mogherini, με τη Sophie Shevarnadze της RT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Nathalie Tocci έγραψε εξ ονόματος της Federica Mogherini την «Ευρωπαϊκή Σφαιρική & Στρατηγική» και τώρα εργάζεται για την εφαρμογή της, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Tocci, ο Trump «έχει οδηγήσει σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση» από εκείνη που διαφορετικά θα είχε πάει χωρίς τη συμμετοχή του Bolton.

Ερωτηθείσα  γιατί δεν εμπιστεύτηκε τους ισχυρισμούς του Trump ότι δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, η Tocci είπε ότι ο Bolton έχει σαφώς διαφορετική θέση – και φαίνεται ότι είναι αυτός που καθοδηγεί την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή μού φαίνεται ότι η πολιτική για το Ιράν των ΗΠΑ έχει κάποιον πολύ ξεκάθαρο συγγραφέα και συγγραφέας δεν είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε.

Η Tocci επεσήμανε ότι ο ενθουσιασμός του Bolton για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν χρονολογείται «πολύ πιο πίσω» από τον Trump, στη «διοίκηση Μπους» και «ακόμη νωρίτερα».

«Ίσως ο Trump να προσπαθήσει να αλλάξει τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια που έχει πολύ διαφορετική θέση σε αυτό το θέμα» ανέφερε.

«Ο ιέρακας Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton έχει κατευθύνει την κυβέρνηση Trump προς πολλαπλές συγκρούσεις». Σ’ αυτό συμφωνεί κι ο John Kiriakou (*)  πρώην αναλυτής της CIA, υποστηρίζοντας στην RT ότι «έμαθε πως οι ημέρες του Bolton στον Λευκό Οίκο μπορεί να είναι μετρημένες».

Από τότε που προσχώρησε στην κυβέρνηση Trump τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Bolton επέλεξε τη σκληρότερη δυνατή γραμμή για κάθε γεωπολιτική έκρηξη. Από την υπεράσπιση της «ανθρωπιστικής παρέμβασης» στη Βενεζουέλα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με ένα σχέδιο για την ανάπτυξη 100.000 στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, στις φήμες ότι «σαμποτάρει» τη διάσκεψη κορυφής του Trump με τον Kim Jong-un της Βόρειας Κορέας πέρυσι, ο Bolton υποστήριξε την κλιμάκωση ως πανάκεια σε όλα τα ατυχήματα της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής.

Ο John Kiriakou είναι πρώην αναλυτής και υπάλληλος της CIA, πρώην ανώτερος ερευνητής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και πρώην σύμβουλος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης