Του Κώστα Μπετινάκη
«Στην σχιζοφρενική γεωπολιτική ατμόσφαιρα της εποχής μας, αισιοδοξούν οι αναλυτές πως η επικείμενη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ Ντόνλαντ Τραμπ »και Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει προγραμματισθεί για τις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Όπως:

– Οι βομβαρδισμοί στη Συρία
– Οι αμερικανο-ισραηλινές πιέσεις για καθεστωτική αλλαγή στο Ιράν
– Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες
– Τα δυτικά οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας
– Η ΝΑΤΟϊκή περικύκλωση της Ρωσίας, και
– Η αύξηση των εξοπλισμών

Τα πλέον φλέγοντα διεθνή προβλήματα δηλαδή, τα οποία έχουν προκαλέσει και πάλι ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για την πρώτη διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017.
Όπως γράφει το περιοδικό «Politico», ο διευθυντής επικοινωνιών του προέδρου Τραμπ, Bill Shine θα συμμετέχει στην αμερικανική αντιπροσωπεία στην διάσκεψη, μαζί με τους John Kelly επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, την προεδρική εκπρόσωπο Sarah Sanders, τον σύμβουλο για θέματα Ασφάλειας John Bolton και την σύζυγο του προέδρου Melania Trump.
Το ΝΑΤΟ ανησυχεί
Εν όψει της συνάντησης κορυφής όμως, ορισμένοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχίες, «επειδή χώρες μέλη δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για την ατζέντα της διάσκεψης στο Ελσίνκι».
«Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες στους κύκλους της συμμαχίας για τις σχεδιαζόμενες συμφωνίες που θα φτάσουν οι Τραμπ και Πούτιν», δήλωσε ο Peter Beyer, διατλαντικός συντονιστής για την κυβέρνηση της καγκελάριου Μέρκελ στο «Funke Mediengruppe».
Όπως έγραψε η «Washington Post» επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, «τόσο οι στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και οι «ανήσυχοι σύμμαχοι» φοβούνται «για τις ενδεχόμενες παραχωρήσεις του Αμερικανού προέδρου, σε ζητήματα όπως η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και για την κατάσταση στην Ουκρανία».
Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης, ότι «δεν είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος Τραμπ εν όψει της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι οι σχέσεις «Τραμπ με τους συμμάχους των ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί “καταστροφική”, ενώ απέναντι στον Πούτιν είναι περισσότερο “συμβιβαστική”». Και αυτό παρ΄όλο που οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι δυτικοί σύμμαχοί τους, είχαν αποπέμψει Ρώσους διπλωμάτες για συμπαράσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατηγορούσε τη Μόσχα για την «υπόθεση Skripal».
Αισιόδοξες προβλέψεις
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει πως αναμένει να γίνει «παραγωγική συνάντηση» με τον Ρώσο πρόεδρο και εξέφρασε την ελπίδα που «θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις δημιουργίας καλών σχέσεων».
Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, στο τηλεοπτικό κανάλι «Fox News», ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει πως οι επικεφαλής των δύο κρατών «θα μπορούσαν -θεωρητικά- να επιλύσουν τα ζητήματα της Συρίας και της Ουκρανίας στη διάρκεια ενός δείπνου». Είχε επίσης διαβεβαιώσει πως θα ήθελε να επιστρέψει η Ρωσία στην διάσκεψη G-7, επειδή «είτε αρέσει είτε όχι και άσχετο κατά πόσο είναι πολιτικά σωστό, έχουμε να τρέξουμε τον κόσμο».
Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Jon Huntsman, είχε υποστηρίξει την άποψη ότι η επικείμενη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι «αποτελεί βήμα για τον τερματισμό της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες».
Δυσπιστία από ρωσικά ΜΜΕ
Τις αισιόδοξες προβλέψεις δεν συμμερίζονται ρωσικά Μέσα όπως το πρακτορείο Sputnik που επισημαίνει την αποχώρηση του προέδρου Τραμπ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, «προκαλώντας δυσαρέσκεια τόσο στη Μόσχα όσο και τους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ».
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει ακόμη πως «την ψεύτικη διαβεβαίωση που είχαν δώσει οι ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πως το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί “ούτε ίντσα” προς Ανατολάς».
Και ανασύρει από επίσημα αρχεία τις δηλώσεις που είχαν γίνει από τον τότε υπουργό Εξωτερικών James Baker, (επί προεδρίας George H.W. Bush), τον τότε διευθυντή της CIA Robert Gates, αλλά και την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Margaret Thatcher.

Τι ακριβώς επιδιώκει ο Τραμπ

Στους αντικειμενικούς στόχους της προεδρίας Τραμπ επιδιώκεται η επανεπένδυση του υπερεθνικού κεφαλαίου στην αμερικανική οικονομία και αποδέσμευση του Πενταγώνου και της Εθνικής Άμυνας από την CIA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του απομάκρυνε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία Υπερασιατικής Συνεργασίας -πρώτη κίνηση για την απομόνωση της Κίνας- η οποία συμπληρώθηκε με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για τον «οικονομικό πόλεμο» με το Πεκίνο, επιβάλλοντας μεγάλους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.
Επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει γενικότερη αναδιάταξη της αμερικανικής πολιτικής σε ζητήματα όπως οι ειρηνευτικέ επιχειρήσεις των κυανοκράνων του ΟΗΕ και η αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ όσο και οι διαφορές του με ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται πως:

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι και τόσο «απρόβλεπτος», όπως συνήθως χαρακτηρίζεται, καθώς όλες του οι κινήσεις γίνονται μετά από πολλή σκέψη και έχουν λογική ακολουθία. Απλώς ετοιμάζεται για ολοκληρωτική αναδιοργάνωση των διεθνών σχέσεων, όπως έδειξε και με την διάσκεψη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης