Τη μεγαλύτερη επιτυχία που σκορπίζει ενθουσιασμό και ελπίδα – ξανά- στον ιρακινό λαό και σε όσους μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, κατάφερε ο στρατός της χώρας, που ενώ τους τελευταίους 16 σχεδόν μήνες συνήθως υποχωρεί και το Ιράκ βυθίζεται στο χάος της μαύρης σημαίας, έχει πια περάσει στην αντεπίθεση με τελικό στόχο την απελευθέρωση των τεράστιων περιοχών που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

Εδώ και εβδομάδες ο στρατός – με τη συνεχή αεροπορική κάλυψη και βοήθεια της δυτικής συμμαχίας- προσπαθεί να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά από τη Βαγδάτη, που καταλήφθηκε από το 2014 από τους τζιχαντιστές. Σήμερα τα κατάφερε, καταλαμβάνοντας και το τελευταίο κτηριακό συγκρότημα στο οποίοι είχαν ταμπουρωθεί οι πολιορκημένοι -πια – μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Επόμενος στόχος, η Μοσούλη», διαμηνύουν οι επικεφαλείς του ιρακινού στρατού, εννοώντας ότι φθάνει η στιγμή που θα απελευθερωθεί και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας«Επόμενος στόχος, η Μοσούλη», διαμηνύουν οι επικεφαλείς του ιρακινού στρατού, εννοώντας ότι φθάνει η στιγμή που θα απελευθερωθεί και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που βρίσκεται στην κατοχή του Χαλιφάτου από το καλοκαίρι του 2014 και αποτελεί την άτυπη πρωτεύουσά του στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος των επίλεκτων δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δήλωσε, κι ενώ οι στρατιώτες απενεργοποιούσαν ακόμα βόμβες-παγίδες, ότι «όλοι οι μαχητές του Χαλιφάτου έφυγαν. Δεν υπάρχει αντίσταση».

«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν το κτήριο που στέγαζε την επαρχιακή κυβέρνηση. Ελέγχουν όλες τις εισόδους και τα παρακείμενα κτίρια πριν εισέλθουν σε αυτό» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος την Κυριακή και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι, φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου που στέγαζε παλιά την κυβέρνηση.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης. Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.



Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου που βρίσκονται στο Ραμάντι υπολογίζονταν την Τρίτη σε αρκετές εκατοντάδες.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν η παρουσία των αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα.

Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα. 

 Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης