Ήρθε η ώρα του απολογισμού, αλλά και των υποσχέσεων για το Νικολά Σαρκοζί, καθώς η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς τις προεδρικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Paris Match, ο Γάλλος πρόεδρος υπόσχεται να υιοθετήσει ένα διαφορετικό στιλ άσκησης της εξουσίας εάν επανεκλεγεί στο θώκο τον Μάιο, ενώ παραδέχεται ότι αντιδρούσε πολύ παρορμητικά ορισμένες φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του συμπεριφερόταν περισσότερο σαν υπουργός παρά σαν πρόεδρος.

Ο συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος υπολείπεται του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Kόμματος, Φρανσουά Ολάντ, στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε δύο γύρους τον Απρίλιο και τον Μάιο, επιδιώκει να βελτιώσει τα ποσοστά του στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ζητά συγγνώμη για τις γκάφες του και εξηγεί χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τα οποία δυσαρέστησαν ορισμένους Γάλλους.

«Θα είμαι διαφορετικός. Ήδη θα έχω υπηρετήσει ως πρόεδρος για πέντε χρόνια και δεν επαναλαμβάνεις σφάλματα που έχεις ήδη διαπράξει», δήλωσε ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το βασικό (λάθος) ήταν πως νόμιζα ότι ήμουν ακόμα υπουργός. Ως υπουργός χρειάζεται να αντιδράς και να ενεργείς με ταχύτητα, αλλά ως πρόεδρος χρειάζεται, πέρα από το να αντιδράς, το να μπορείς να είσαι σε θέση να κάνεις ένα βήμα πίσω και επίσης χρειάζεται να επιδεικνύεις σοβαρότητα κι επισημότητα».

Ο Σαρκοζί μοιάζει να τιμωρείται από τις δημοσκοπήσεις, τόσο για τους απότομους τρόπους του, όσο και για την κατάσταση της οικονομίας της Γαλλίας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Σαρκοζί κλείνει την «ψαλίδα» έναντι του Ολάντ, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν μπροστά με προβάδισμα από 1% έως 2% στον πρώτο γύρο της 22ας Απριλίου.

Δημοσκόπηση της Opinionway για την εφημερίδα Le Figaro η οποία δημοσιοποιήθηκε αργά χθες εμφανίζει τον Σαρκοζί να προηγείται με 28%, 1 μονάδα πάνω από τον Ολάντ.

Ωστόσο, ο Ολάντ προηγείται σταθερά στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου. Η τελευταία δημοσκόπηση του δίνει ποσοστό 54% έναντι 46% του Σαρκοζί. Η διαφορά των 8 μονάδων πάντως είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή του περασμένου μήνα.

Ο Σαρκοζί είπε στο Paris Match ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα κάνει ένα βήμα πίσω από την διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων και θα επικεντρωθεί περισσότερο στην καθοδήγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ακόμη υποσχέθηκε να μην αυξήσει τους φόρους μετά τις εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης