Προεκλογική "πυρκαγιά" από την παραπομπή Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019, 10:51
Προεκλογική "πυρκαγιά" από την παραπομπή Τραμπ

Η απόφαση των Δημοκρατικών να πάνε μέχρι τέλους την ιστορία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ διχάζοντας έτσι το Κογκρέσο θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική αφού το 2020 είναι αμιγώς εκλογικό έτος.

Η Deutsche Welle ανάρτησε μία ανάλυση για το τι σημαίνει πολιτικά η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ και το πως διαμορφώνονται τα μπλοκ στο πολιτικό προσκήνιο στην Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσιζε την παραπομπή του αμερικανού προέδρου Τραμπ σε δίκη, ο ίδιος βρισκόταν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Battle Creek, σε απόσταση 800 χλμ. από την Ουάσιγκτον. Και μολονότι ο ίδιος διατείνεται ότι δεν πτοείται, είναι γεγονός ότι η χθεσινή ιστορική απόφαση θα επισκιάζει για πάντα την προεδρία του αφού μπαίνει στα βιβλία της ιστορίας ως ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη.

Την ώρα που στην Ουάσιγκτον δρομολογούνταν η παραπομπή του, ο Τραμπ εξαπέλυε νέους μύδρους κατά των Δημοκρατικών λέγοντας ότι «στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί επιχειρούν απόψε να αναιρέσουν τις ψήφους εκατομμυρίων Αμερικανών». Κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του ενώπιον των οπαδών του έκανε μάλιστα λόγο για ένα «μάτσο ηλιθίων». Με ιδιαίτερα υποτιμητικά λόγια αναφέρθηκε και στην πρόεδρο του σώματος Νάνσι Πελόζι την οποία χαρακτήρισε «τρελή». Και φυσικά, αντέκρουσε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι επιχείρησε να πιέσει τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι προκειμένου ο τελευταίος να βλάψει τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν εν όψει των προεδρικών του 2020 στις ΗΠΑ.

Αμερικανικός διχασμός

Μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο η Νάνσι Πελόζι εκφραζόταν κατά ενδεχόμενης παραπομπής του αμερικανού προέδρου. Την εποχή εκείνη έλεγε προς την Washington Post ότι «η παραπομπή λειτουργεί τόσο διχαστικά για τη χώρα που πιστεύω ότι δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο». Εκτός κι αν, όπως προσέθετε, συντρέχουν κρίσιμοι λόγοι και υπάρχει διακομματική συναίνεση.

Το θέμα με την Ουκρανία που αποκαλύφθηκε αργότερα, την οδήγησαν στο να δρομολογήσει εν τέλει τη διαδικασία παραπομπής. «Δεν μας άφησε άλλη επιλογή», είπε χθες Τετάρτη στο προοίμιο της ψηφοφορίας. Η διακομματική στήριξη που επεδίωκε δεν ήρθε φυσικά ποτέ. Αντιθέτως, οι ανησυχίες ότι η διαδικασία παραπομπής θα δίχαζε τη χώρα ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Σε δημοσκόπηση που προβλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας από το CNN το 45% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ, με το 47% ωστόσο να έχουν αντίθετη άποψη. Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το ποσοστό των υποστηρικτών της καθαίρεσης βρισκόταν ακόμη στο 50% και των αντιπάλων στο 43%. Οι ελπίδες τους ότι οι ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις των καταθέσεων των μαρτύρων στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα έπειθαν για την αναγκαιότητα της παραπομπής, τελικώς δεν ευοδώθηκαν. Κάθε άλλο. Τις τελευταίες μέρες ενισχύθηκε και η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου.

Με στόχο το «χατ τρικ»

Το επιτελείο του Τραμπ αξιοποίησε μάλιστα την όλη διαδικασία για τη συγκέντρωση δωρεών για τον προεκλογικό αγώνα. Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 12ωρης συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων απέστειλε email στους οπαδούς του, αναφέροντας: «Θέλω να μαζέψω δυο εκατομμύρια δολάρια πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Να θυμάστε, πρόκειται για πόλεμο και το μέλλον των ΗΠΑ εξαρτάται από το αν θα κερδίσουμε».

Στόχος του Τραμπ δεν είναι να απλώς να αθωωθεί από τη Γερουσία, που άλλωστε και δεδομένης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Στόχος του είναι να πετύχει το 2020 «χατ τρικ», να κερδίσει δηλαδή Λευκό Οίκο, Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ένα ξέρω», είπε χθες από το Battle Creek. «Δεκάδες εκατομμύρια θα εμφανιστούν την επόμενη χρονιά για να διώξουν, επιτέλους, την Πελόζι από τη θέση της».

Για τους Δημοκρατικούς το σενάριο αυτό είναι άκρως εφιαλτικό. Οι επικριτές του επισείουν τον κίνδυνο απόλυτου εκτροχιασμού ενός προέδρου που σύμφωνα με τους ίδιους είναι ήδη εκτός ελέγχου.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019, 10:56