Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε υπεραμύνθηκε σήμερα της πολιτικής της χώρας του για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού και είπε πως η έγκαιρη παρέμβαση απέτρεψε 1,3 έως και 3,5 εκατομμύρια μολύνσεις.

Μιλώντας κατά το ετήσιο διάγγελμά του προς το έθνος και καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφτασε τις 82.040 και εκείνος των θανάτων πλησιάζει τις 2.000, ο Ντουτέρτε είπε πως το μεγάλης διάρκειας lockdown, που ήταν ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο, μπορεί να έπληξε την οικονομία αλλά κράτησε τους αριθμούς υπό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Φιλιππίνες χαλάρωσαν τους περιορισμούς την 1η Ιουνίου, αλλά τα κρούσματα έχουν τετραπλασιαστεί από τότε και οι επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η χώρα είναι πολύ αργή στον εντοπισμό των μολύνσεων λόγω του μικρού αριθμού διαγνωστικών τεστ, τα οποία, παραδέχθηκε ο Ντουτέρτε, ξεκίνησαν αργά.

«Για εμένα, ακόμα κι αν οι αριθμοί ήταν πολύ μικρότεροι, θα άξιζε τη θυσία που κάναμε» είπε αναφερόμενος στα μέτρα. «Η ζωή πρώτα και μετά όλα τα άλλα» ανέφερε και πρόσθεσε πως «αρχικά αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην αύξηση της ικανότητας διενέργειας τεστ».

Ο Ντουτέρτε επανέλαβε επίσης πως δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων για μαθήματα διά ζώσης μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο – νωρίτερα είχε πει πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο ήδη από τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντουτέρτε είπε πως ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πριν από τέσσερις ημέρες να καταστήσει τις Φιλιππίνες πρώτη προτεραιότητα μόλις το Πεκίνο αναπτύξει το δικό του εμβόλιο για τον COVID-19.

«Έκανα έκκληση στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αν έχουν το εμβόλιο, αν μπορούν να μας επιτρέψουν να είμαστε από τους πρώτους… έτσι ώστε να εξομαλύνουμε το ταχύτερο δυνατό» είπε.

Ο Ντουτέρτε υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση στον αιματηρό πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών που έχει θέσει σε συναγερμό τη διεθνή κοινότητα και είπε πως οι Φιλιππίνες «δεν θα υπεκφύγουν της υποχρέωσής τους» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε πως αυτό περιλαμβάνει την προστασία των ανθρώπων από τα ναρκωτικά και τη διαφθορά.

«Μην το κάνετε στη χώρα μου, επειδή θα σας σκοτώσω στα αλήθεια, αυτή είναι δέσμευση» είπε προειδοποιώντας τους εμπόρους ναρκωτικών.

Απείλησε επίσης με κλείσιμο ή απαλλοτρίωση από την κυβέρνηση εταιρειών τηλεπικοινωνιών που παρέχουν «άθλιες», όπως τις χαρακτήρισε, υπηρεσίες και τους έδωσε προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο προκειμένου να βελτιωθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης