Ο νέος πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα απέφυγε να επαναβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση της χώρας των Άνδεων θα απαγορεύσει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να μεταβεί στη Λίμα για τη Σύνοδο της Αμερικής τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας πως θα αφήσει να χειριστούν το θέμα οι διπλωμάτες.

Ο Μαρτίν Βισκάρα ορκίστηκε πρόεδρος του Περού την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι παραιτήθηκε, αντιμέτωπος με τη βέβαιη παύση του από το Κογκρέσο και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη για μια υπόθεση διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώην κορυφαίο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Wall Street που είχε για καιρό την υπηκοότητα των ΗΠΑ, ο Κουτσίνσκι ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Μαδούρο, τον οποίο αποκαλούσε «δικτάτορα», και του είχε απαγορεύσει να προσέλθει στη Λίμα για τη Σύνοδο της Αμερικής της 13ης και 14ης Απριλίου, τονίζοντας θα ήταν κάθε άλλο παρά «ευπρόσδεκτος».

Ο Μαδούρο απάντησε δηλώνοντας πως θα πήγαινε στη Σύνοδο ούτως ή άλλως, ενώ υποστηρικτές του σοσιαλιστή προέδρου γιόρτασαν, εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα, την παραίτηση του Κουτσίνσκι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βισκάρα απέφυγε να πάρει θέση για το ζήτημα, καθώς προτιμά να δώσει την έμφαση στο να εξασφαλίσει όσο πιο ευρεία στήριξη μπορεί εντός Περού, υποσχόμενος να στρέψει την προσοχή της κυβέρνησης στα προβλήματα των πολιτών και να δώσει την έμφαση στις υποδομές, πράγματα που ο Κουτσίνσκι είχε αφήσει κατά μέρος τους τελευταίους μήνες, καθώς είχε επιδοθεί σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μείνει στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού επέστρεψε από την περιοδεία του σε παραθαλάσσια περιοχή του Περού η οποία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες πέρυσι, ο Βισκάρα ερωτήθηκε για την απαγόρευση που επιβλήθηκε στον Μαδούρο να πάει στη Λίμα για τη σύνοδο.

«Τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι τόσο λεπτά, που θα πρέπει να τα αφήσουμε στα χέρια των ειδικών» απάντησε ο Βισκάρα. «Το Yπουργείο Εξωτερικών θα λάβει αποφάσεις και θα τις υποστηρίξουμε» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών του Περού δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης έναντι του Μαδούρο παραμένει αμετάβλητη, σημείωσε πάντως ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει ακόμη συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου.

Ο Μαρτίν Βισκάρα δεσμεύθηκε να σχηματίσει «εντελώς νέα» κυβέρνηση την Παρασκευή, αλλά δεν έχει ακόμη ονομάσει νέο υπουργό Εξωτερικών. Υποσχέθηκε να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του τη Δευτέρα (2α Απριλίου).

Ο Βισκάρα είπε ότι προβλέπονται αλλαγές στο πρόγραμμα της Συνόδου της Αμερικής, που επικεντρώνεται στη «δημοκρατική διακυβέρνηση εναντίον της διαφθοράς» — σε μια χώρα όπου τρεις από τους τέσσερις τελευταίους προέδρους είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για παθητική διαφθορά.

Στη σύνοδο αναμένονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και άλλοι ηγέτες χωρών του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Βισκάρα επεσήμανε ότι πολλοί αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους και ο Τριντό, του τηλεφώνησαν αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στη σύνοδο. «Νομίζουμε ότι η Σύνοδος του Περού θα είναι επιτυχημένη» ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης