Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα ότι η Ινδία είναι απολύτως αυτάρκης σε ό,τι αφορά τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19, καθώς η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη έχει ανοσοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού.

Το Σάββατο, η Ινδία ξεκίνησε αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήρισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στον κόσμο, χρησιμοποιώντας δύο εμβόλια εγχώριας παρασκευής: αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και ένα που αναπτύχθηκε στην Ινδία από την Bharat Biotech σε συνεργασία με τον κρατικό Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προετοιμασία μας ήταν τέτοια που το εμβόλιο φτάνει γρήγορα σε κάθε γωνιά της χώρας», δήλωσε ο Μόντι, σε συνομιλία του μέσω διαδικτυακής σύνδεσης με υγειονομικούς στην περιφέρεια Βαρανάσι. «Και σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη ανάγκη παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, είμαστε απολύτως αυτάρκεις. Και όχι μόνο αυτό, η Ινδία βοηθά επίσης πολλές χώρες με τα εμβόλια».

Η Ινδία, γνωστή ως η φαρμακευτική πρωτεύουσα του κόσμου, έχει παραχωρήσει εμβόλια σε γειτονικές της χώρες και εταίρους, όπως το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Μπουτάν, οι Σεϋχέλλες, ο Μαυρίκιος και οι Μαλδίβες. Σήμερα ξεκινά επίσης τις εμπορικές αποστολές σε Βραζιλία και Μαρόκο.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ινδία ξεκίνησε με 30 εκατ. μέλη του υγειονομικού προσωπικού και άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, ενώ ακολουθούν περίπου 270 εκατ. άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ή που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Ο 70χρονος Μόντι επανέλαβε ότι θα ακολουθηθεί η σειρά αυτή αλλά δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα εμβολιαστεί ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία, μια χώρα 1,35 δισεκ. κατοίκων, έχει έως τώρα ανακοινώσει 10,63 εκατ. κρούσματα COVID-19 -ο υψηλότερος αριθμός μετά τις ΗΠΑ- με 153.032 θανάτους.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η Ινδία ανοσοποίησε περισσότερους ανθρώπους την πρώτη ημέρα της εκστρατείας συγκριτικά με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τη Γαλλία. Ωστόσο, προτρέπει περισσότερους εργαζομένους της πρώτης γραμμής να κάνουν το εμβόλιο καθώς μόνο μερικά από τα κρατίδια έχουν επιτύχει τους ημερήσιους στόχους τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 1,04 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου έως σήμερα το πρωί.

Ορισμένοι γιατροί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Bharat Biotech, για το οποίο δόθηκε έγκριση για έκτακτη χρήση χωρίς στοιχεία αποτελεσματικότητας από τις κλινικές δοκιμές του τελευταίου σταδίου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τους επόμενους μήνες, η Ινδία αναμένεται να εγκρίνει δύο ακόμα εμβόλια, το ρωσικό Sputnik V και το ZyCov-D της Cadila Healthcare.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης