«Πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Σκόπια και Τίρανα τον Ιούνιο του 2019 άναψε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο κοινό ανακοινωθέν του. Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση, που δίνει ένα χρονικό ορόσημο στον Ζάεφ, ώστε να κερδίσει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι τα Σκόπια επεδίωκαν το «πράσινο φως» από την Ευρώπη συντομότερα, ωστόσο υπήρχαν ισχυρές επιφυλάξεις από κράτη – μέλη όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, με αποτέλεσμα να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. για το 2019, όπως είχε προδιαγράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους εταίρους ζητώντας τη στήριξή τους προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση άσκησε ισχυρές πιέσεις ώστε ο κ. Ζάεφ να μη μείνει πολιτικά «ξεκρέμαστος», χωρίς κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, κάτι που θα σήμαινε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσει στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της συζήτησης για τη διεύρυνση τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αλβανία σημειώνεται ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να προσδιορίσει το «μονοπάτι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο καλεί ΠΓΔΜ και Αλβανία να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και να μεταρρυθμίσουν τη δημόσια διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης