Η Βρετανική κυβέρνηση ανέφερε την Παρασκευή ότι έχει δώσει το πράσινο φως, για ένα νέο πυρηνικό πρόγραμμα, σε σταθμό παραγωγής ενέργειας, στο Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Η γαλλική εταιρεία EDF, θα προχωρήσει στην επένδυση ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αγγλία, με τη συνδρομή της κινεζικής χρηματοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πράσινο φως δόθηκε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τερματίζοντας έτσι τις διπλωματικές εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί, με αφορμή την καθυστέρηση της υλοποίησης της συμφωνίας.

«Αφού εξετάσαμε διεξοδικά τις προτάσεις για το «Hinkley Point C», θα εισαγάγουμε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μπορεί ποτέ στο μέλλον να αλλάξει χέρια η διοίκηση του σταθμού, χωρίς τη συμφωνία της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως εκ τούτου, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής νέας γενιάς», προσέθεσε.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, χαιρέτισε την συμφωνία. «Εξαιρετική είδηση για τον πυρηνικό τομέα της Γαλλίας και για τον τομέα των θέσεων εργασίας και στις δύο χώρες», ανέφερε στο «Twitter» το πρωί.

H δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Γαλλίας (Electricite de France/EDF) θα χρηματοδοτήσει το έργο κατά τα δύο τρίτα και ο κινεζικός όμιλος CGN κατά το ένα τρίτο. Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα διακινδύνευε τις σχέσεις της, με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εάν η συμφωνία δεν ολοκληρωνόταν άμεσα.

Η China General Nuclear Corporation (CGN) έμεινε απολύτως ικανοποιημένη, με την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει την κατασκευή του έργου, ανακοίνωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός όμιλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης