Ο κεντροδεξιός πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, αντιμέτωπος με την απειλή καθαίρεσής του από το Κογκρέσο του Περού εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά, στο πλαίσιο του σκανδάλου της Odebrecht, το οποίο συνεχίζει να συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατήγγειλε την Τετάρτη μια απόπειρα «πραξικοπήματος» εναντίον του.

Σε σύντομο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ο 79χρονος Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, τόνισε ότι ο σκοπός του είναι να «υπερασπιστεί την ηθική του ακεραιότητα» κατά τη διαδικασία η οποία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στο κοινοβούλιο του Περού κι ενδέχεται να οδηγήσει στην παύση του από το αξίωμα. Ο Κουτσίνσκι έκανε το διάγγελμά του πλαισιωμένος από τους δύο αντιπροέδρους του, οι οποίοι εξέφρασαν νωρίτερα την «πίστη τους» στο πρόσωπό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεξιό κόμμα Λαϊκή Δύναμη, το οποίο πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία για την καθαίρεση του προέδρου, αρνείται ότι η διαδικασία είναι αντιδημοκρατική.

Οι υποστηρικτές του Κουτσίνσκι καταγγέλλουν όμως αυτό το κοινοβουλευτικό «πραξικόπημά» του και προτείνουν και οι δύο αντιπρόεδροί του να παραιτηθούν εάν ο πρόεδρος παυθεί, οδηγώντας έτσι στην προκήρυξη νέων εκλογών, που ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τους συσχετισμούς πολιτικής ισχύος στο Κογκρέσο.

Η πολιτική κρίση που γέννησε το σκάνδαλο διαφθοράς της Οντεμπρέχτ χαρακτηρίζεται η πιο σοβαρή στο Περού μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις αρχές του αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι πρόσφατα, ο Κουτσίνσκι διέψευδε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την Οντεμπρέχτ, πριν αποκαλυφθεί από την ίδια η καταβολή περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που συνδέονταν με αυτόν, αν και η βραζιλιάνικη κατασκευαστική διαβεβαίωσε κατόπιν ότι επρόκειτο για νόμιμες δοσοληψίες.

Η δεξιά αντιπολίτευση, η Λαϊκή Δύναμη, κόμμα που αποτελεί τη συνέχεια της παράταξης του αυταρχικού άλλοτε προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι—ο οποίος εκτίει ισόβια κάθειρξη για διαφθορά καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας…—συνέχισε να σφυροκοπεί τον Κουτσίνσκι, τον οποίο χαρακτηρίζει διεφθαρμένο και «ηθικά ακατάλληλο» για την προεδρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης