Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ότι η πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε τα ονόματα των πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που επιχειρήσαν να δολοφονήσουν τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν ένα «τέχνασμα» που στρέφεται κατά της ρωσικής ηγεσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίσθηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν τον Ναβάλνι, αλλά αυτό δεν συνιστά λόγο για να τον δηλητηριάσει κανείς.

Αναφερόμενος στον Ναβάλνι τον οποίο αποκάλεσε «ασθενή στο νοσοκομείο του Βερολίνου» και στα στοιχεία της έρευνας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «αυτή δεν είναι κάποια έρευνα, αλλά νομιμοποίηση στοιχείων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών» και πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Ναβάλνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός ο ασθενής στο νοσοκομείο του Βερολίνου έχει την υποστήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών…Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δηλητηριασθεί, ποιος το θέλει αυτό» είπε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι «αν θέλανε να τον δηλητηριάσουν, τότε «ασφαλώς θα το έκαναν μέχρι τέλους». Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας δηλητηρίασης του Ναβάλνι, αναφέρθηκε στην παράκληση της συζύγου του να τους δοθεί άδεια να τον μεταφέρουν στην Γερμανία όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Σιβηρίας. «Και μόλις η σύζυγός του απευθύνθηκε σε μένα, αμέσως έδωσα εντολή να τον αφήσουν να πάει για νοσηλεία στην Γερμανία, την ίδια ακριβώς στιγμή», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Πούτιν για την υπόθεση της δηλητηρίασης Ναβάλνι είπε ότι η Μόσχα αφήνει προπέτασμα καπνού» σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι, προσθέτοντας ότι δεν κάνει τίποτα για να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή.

«Έχουμε δει πολλά προπετάσματα καπνού να ξεκινούν από τη Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες σε σχέση με την υπόθεση Ναβάλνι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία είχε πολλές ευκαιρίες να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά αυτό δεν συνέβη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, σε σχέση με την υπόθεση αυτή ήταν η σωστή απάντηση.

Την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκέρλιτς Ράντμαν, χαρακτήρισε την έρευνα για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι «διασκεδαστικό ανάγνωσμα».

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποίησαν οι ιστότοποι ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και The Insider σε συνεργασία με το CNN και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι πράκτορες της FSB «που έχουν ειδικευθεί σε χημικά όπλα, στη χημεία και την ιατρική» είχαν ακολουθήσει μυστικά τον Ναβάλνι στα ταξίδια που έκανε στην Ρωσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερες από 37 φορές.

Ο Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Δύο ημέρες αργότερα, ο 44χρονος μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου για θεραπεία. Σύμφωνα με τις βιοχημικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρία ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια Novichok.

Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης