«Η εμμονή στη σκέψη του Μπολσεβίκου επαναστάτη Βλαντίμιρ Ίλιτς (Λένιν) οδήγησε στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης». Αυτό υποστήριξε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύσκεψη του Προεδρικού Συμβουλίου για τις Επιστήμες και την Εκπαίδευση στο Κρεμλίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Η δήλωση αυτή του Πούτιν έγινε μετά την άποψη που εξέφρασε ένας από τους συμμετέχοντες, ότι το έργο του Ρώσου συγγραφέα Μπορίς Πάστερνακ «αναλύει την επαναστατική σκέψη του Λένιν και την ικανότητά του να κατευθύνει τη ροή εξελίξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να ελέγχεις τη ροή της σκέψης είναι ένα σωστό πράγμα, αλλά απαιτείται η σκέψη αυτή να οδηγεί σε σωστά αποτελέσματα, όχι όπως στην περίπτωση του Βλαντίμιρ Ίλιτς. Επειδή στην κατάληξη η σκέψη του οδήγησε στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης… Υπήρχαν πολλές σκέψεις, όπως για αυτονομία, κι όλα αυτά, οι οποίες έβαλαν βραδυφλεγή βόμβα στο οικοδόμημα που αποκαλείται Ρωσία και εξερράγη. Δεν χρειαζόταν παγκόσμια επανάσταση. Ούτε το δικαίωμα των μεμονωμένων Δημοκρατιών για πολιτική αυτονομία. Αυτή ήταν όμως η σκέψη» είπε ο Πούτιν.

Το σχόλιο αυτό του Ρώσου προέδρου συμπίπτει με την επανεμφάνιση των επικριτικών σχολίων για την ηγεσία των Μπολσεβίκων και της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, μαζί με τις προτροπές να απομακρυνθεί πλέον η σορός του Λένιν από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και να ταφεί.

Ο Πούτιν σε προηγούμενες δηλώσεις του, πάντως, είχε χαρακτηρίσει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική τραγωδία του 20ού αιώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Ο Βλαντίμιρ Ουλιάνοφ, πιο γνωστός ως Λένιν, ήταν Ρώσος επαναστάτης και ο ηγέτης του κόμματος των Μπολσεβίκων και της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ήταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ και της κυβέρνησης που είχε αναλάβει τις τύχες της Ρωσίας το 1917)

Πληροφορίες από το «Sputnik»
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης