Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, καταδίκασαν τις απόπειρες πολιτικοποίησης της πανδημίας, υπονοώντας σαφώς τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τους οποίους η Κίνα δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση του κορωνοϊού, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με την στενή τους συνεργασία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πανδημίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να αντιπαλέψουν τις προσπάθειες πολιτικοποίησης της πανδημίας και την «τοποθέτηση ταμπελών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πολιτικοποίηση της πανδημίας και η «τοποθέτηση ταμπελών» δεν ωφελούν την διεθνή συνεργασία, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει ενωμένες να συνεργασθούν, μαζί να υπερασπίσουν το παγκόσμιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα παράσχει σταθερή υποστήριξη και βοήθεια στην Ρωσία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Η Κίνα ήδη παρέδωσε στην Ρωσία ένα φορτίο (ανθρωπιστικής) βοήθειας, συνδράμει ενεργά την ρωσική πλευρά να πραγματοποιεί αγορές ιατρικών ειδών στην Κίνα. Η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει σθεναρή υποστήριξη στην Ρωσία (στην καταπολέμηση) της επιδημίας» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε ως ιδιαιτέρα θετικές τις ενέργειες της Κίνας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικές τις κατηγορίες που επιχειρούνται να αποδοθούν στο Πεκίνο σύμφωνα με τις οποίες δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται επίσης ότι «η ρωσική πλευρά αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές τις ενέργειες της Κίνας που επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα» ενώ «υπογραμμίσθηκε ο αντιπαραγωγικός χαρακτήρας των προσπαθειών που γίνονται να κατηγορηθεί η Κίνα, ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση της επικίνδυνης λοίμωξης». Παράλληλα επισημαίνεται πως «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση για το ότι συνεχίζοντας την στενή συνεργασία μεταξύ τους» οι χώρες τους «θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης