Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα «στον διάλογο που κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους», θα επιδιώξει την επίτευξη κάποιων «συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν την περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς», όπως και την εγκατάσταση σε άμεση εγγύτητα στην επικράτεια της Ρωσίας οπλικών συστημάτων τα οποία η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστούν απειλή.

Μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ενώπιον πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών του ΝΑΤΟ, όπως της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει πριν από μερικές μέρες, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαίο η Δύση να δώσει στη Ρωσία κάποιες «εγγυήσεις ασφαλείας», υπενθυμίζοντας ότι μερικές χώρες «δημιουργούν ένταση κοντά στα ρωσικά σύνορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα επιμείνουμε στην επεξεργασία συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν τις οποιεσδήποτε περαιτέρω προωθήσεις του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων που μας απειλούν σε άμεση εγγύτητα από το έδαφος της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προτείνοντας την έναρξη συνομιλιών επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε το ΝΑΤΟ επειδή αθέτησε τις προφορικές συμφωνίες που είχε δώσει ότι δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς, λέγοντας ότι η Ρωσία θα χρειασθεί εγγυήσεις. «Θα επισημάνω ιδιαίτερα, ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένα εγγυήσεις βάσει δικαίου, νομικές εγγυήσεις, επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις ανάλογες προφορικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Ιδιαίτερα, όλοι γνωρίζουν για αυτές τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς, αλλά έκαναν το εντελώς αντίθετο. Στην ουσία οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας αγνοήθηκαν και τώρα συνεχίζουν να τις αγνοούν περαιτέρω».

Ο Πούτιν έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα αυτό, ισχυριζόμενος ότι τέτοιου είδους προφορικές εγγυήσεις οι δυτικοί ηγέτες είχαν δώσει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ αρνούνται ότι είχαν δοθεί τέτοιου είδους εγγυήσεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει βέτο για την ένταξη άλλων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του έχει αναλάβει σειρά δεσμεύσεων, μεταξύ των οποίων της μη εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στα εδάφη των νέων χωρών -μελών της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης