Μερικές ώρες πριν από τη λήξη της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι.

Οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι κάτησαν πάνω από πέντε ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την συνέντευξη τύπου που αναμένεται να δώσουν οι δύο ηγέτες στην κατοικία του Ρώσου προέδρου αναμένουν 140 δημοσιογράφοι, κυρίως από τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες. Στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η συνέντευξη τύπου βρίσκονται τα τηλεοπτικά συνεργεία από διάφορα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων τα BBC News, CNN και Al Jazeera.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αξιολόγησε την κατάσταση στη Συρία ως περίπλοκη τονίζοντας ότι με βάση το δεδομένο αυτό οι διαβουλεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε: «νομίζω ότι η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφαση της να έρθει στο Σότσι.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις ανακοινώσεις οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την κατάσταση στην Συρία.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.

«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Όλεγκ Σιρομόλοτοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σιρομόλοτοφ, ο οποίος δήλωσε ότι μόνο οι Ρώσοι και οι Ιρανοί στρατιώτες είχαν το νόμιμο δικαίωμα να είναι στη Συρία, έκανε τις παρατηρήσεις του καθώς ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε συνομιλία στη Ρωσία με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σιρομόλοτοφ επίσης, σύμφωνα με το Interfax, δήλωσε ότι αναμένει τη συνάντηση του Πούτιν-Ερντογάν για να διευκρινιστεί ποιος ελέγχει μέρη πλούσια σε πετρέλαιο της βορειοανατολικής Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ, reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης