Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» κάθε «απόπειρα να ξαναγραφεί η Ιστορία», σε μια τελετή που οργανώθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Μόσχας με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς.

«Κάθε προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα γεγονότα, να διαστρεβλωθούν, να ξαναγραφεί η Ιστορία, είναι απαράδεκτη και ανήθικη» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος που κατηγορεί συχνά τις ουκρανικές Αρχές και τη Δύση ότι «ξαναγράφουν» την Ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συχνά, πίσω από τις απόπειρες αυτές υπάρχει η επιθυμία να κρύψει κάποιος τη δική του ντροπή, την ντροπή για τη δειλία του, την υποκρισία και την προδοσία του, να κρύψει τη σιωπηρή συνενοχή του, παθητική ή ενεργητική, με τους ναζιστές» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δεν συμμετέχει στις τελετές που οργανώθηκαν στην Πολωνία -είχε πάει το 2005- επειδή δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση. Ωστόσο, η Βαρσοβία είχε ανακοινώσει ότι δεν εστάλη επίσημη πρόσκληση σε κανέναν από τους ηγέτες που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα κατηγόρησε την Πολωνία για «αντιρωσική υστερία» επειδή ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί, όχι ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, ήταν αυτοί που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1945 από στρατιώτες του «Πρώτου Ουκρανικού Μετώπου» του Κόκκινου Στρατού στον οποίο μετείχαν στρατιώτες από πολλές σοβιετικές δημοκρατίες, κυρίως όμως ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί. «Το 70% των στρατιωτών και των αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού ήταν Ρώσοι» υπογράμμισε ο Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να συγκρίνει την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία. «Όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, να αδιαφορούμε για τη μοίρα ενός αγνώστου μας, όπως συμβαίνει σήμερα με την τραγωδία στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου σκοτώνονται εν ψυχρώ πολίτες εδώ και πολλούς μήνες» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης