Αντισώματα από οργανισμούς ασθενών που ανάρρωσαν από τον ιό Έμπολα, θα είναι έτοιμα προς χρήση στην Αφρική σε μερικές εβδομάδες, ενώ δοκιμές πειραματικών εμβολίων σε μεγαλύτερη κλίμακα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από τις αρχές του νέου έτους, δύο εμβόλια που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών θα χορηγηθούν σε χιλιάδες άτομα στις τρεις χώρες που πλήττονται κυρίως από την επιδημία( Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε η Δρ Μαρί-Πολ Κίνι, βοηθός του γενικού διευθυντή του «ΠΟΥ» για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, το πρώτο τρίμηνο του 2015, τουλάχιστον τρία ακόμα πειραματικά εμβόλια θα περάσουν την πρώτη φάση των δοκιμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχεται το κατά πόσο το εμβόλιο είναι ασφαλές.

O ιός σκοτώνει το 70% των ασθενών, ωστόσο, όσοι καταφέρνουν να αναρρώσουν έχουν στο αίμα τους αντισώματα που μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό άλλους ασθενείς. Τέτοια αντισώματα έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα άτομα στις ΗΠΑ, καθώς και στην ισπανίδα νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο, η οποία πλέον έχει αναρρώσει πλήρως από τον ιό.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα σοβαρά ηθικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, όπως τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνει η επιλογή των εθελοντών και το κατά πόσο είναι ηθικό να δοθεί σε ορισμένους εθελοντές ψευτοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Johnson & Johnson» ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων εντός του 2015.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης